Δημοσκόπηση: Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί της Κυβέρνησης (κάρτα)

351
Ανησυχία στην Κυβέρνηση για τις επιπτώσεις του κορονοιού στην Εθνική

Τους δημοφιλέστερους υπουργούς της Κυβέρνησης παρουσιάζει το βαρόμετρο της Metron Analysis.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, η ελληνική κοινή γνώμη επιδοκιμάζει με συντριπτικά ποσοστά τους υπουργούς Υγείας και Εξωτερικών, Βασίλη Κικίλια και Νίκο Δένδια, αναγνωρίζοντας σχεδόν καθολικά τους πολιτικούς χειρισμούς τους απέναντι στον κορωνοϊό αλλά και την Τουρκία.

Ειδικότερα, διακομματική αποδοχή συγκεντρώνουν οι δύο υπουργοί της Κυβέρνησης που αντιμετωπίζουν μετωπικά τη διπλή «ασύμμετρη απειλή» που δέχεται η χώρα, δηλαδή τον κορωνοϊό και την τουρκική προκλητικότητα στα σύνορα του Έβρου, έχοντας το πρώτο πρόσταγμα των κινήσεων της Κυβέρνησης.

Με την ελληνική κοινωνία να παρακολουθεί τις ενέργειες των υπουργών στις δύσκολες  συνθήκες που βιώνει η χώρα, ως θετικό αποτιμά το έργο του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια το 61% των πολιτών, ενώ ακολουθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ποσοστό 58%, στο βαρόμετρο της Metron Analysis, που δημοσιεύτηκε χθες.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι στις επόμενες θέσεις κατατάσσονται με βάση τις προτιμήσεις των Ελλήνων πολιτών και μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έχει επωμιστεί το βάρος της αντιμετώπισης της διπλής «απειλής» λόγω του χαρτοφυλακίου τους σε δεύτερο επίπεδο, καθώς στην τρίτη θέση βρίσκεται με ποσοστό αποδοχής 54% ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ακολουθούν στην τέταρτη θέση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συγκεντρώνοντας το 52% θετικής απήχησης και έπεται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με θετικές γνώμες σε ποσοστό 51%, κλείνοντας την πρώτη πεντάδα.

Ιδιαίτερα ανεβασμένες εμφανίζονται και οι μετοχές των υπόλοιπων υπουργών που εμμέσως σχετίζεται ο τομέας δράσης τους με την αντιμετώπιση της πανδημίας ή της Τουρκίας, καθώς μετά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην ίδια μέτρηση ακολουθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με 47% των θετικών γνωμών των πολιτών, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με ποσοστό απήχησης 46% και ακολουθούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (45% θετικές γνώμες), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (με 44%) και τέλος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με 43% θετικών γνωμών από πλευράς των πολιτών.

Η σχεδόν απόλυτη ταύτιση της αποδοχής της παραπάνω δεκάδας των υπουργών με την αντιμετώπιση της διπλής «ασύμμετρης» απειλής επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις των πολιτών σε επιμέρους ερωτήματα για τον κορωνοϊό και τη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, «την ίδια στιγμή που υπάρχει ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού, δίνεται και η μάχη για την υπεράσπιση των συνόρων μας απέναντι στην ασύμμετρη απειλή από την στάση του Ερντογάν χρησιμοποιώντας μετανάστες. Εσείς είστε ικανοποιημένος/ η από την στάση, τις διεθνείς πρωτοβουλίες και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης απέναντι σ΄αυτή την απειλή;», με το 62,7% να απαντά «ναι» και το 21,2% «μάλλον ναι» (ενώ «όχι» μόνο το 6,8%), μην αφήνοντας περιθώρια για παρερμηνείες.

Πολύ περισσότερο, όταν το 61,5% των πολιτών αποφαίνεται ότι δεν «είχε ξανααισθανθεί ποτέ τόσο φόβο, όσο τώρα με τον κορωνοϊό», ενώ συντριπτικά ποσοστά αποδοχής συγκεντρώνει και η πρωτοβουλία της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών από το «επιστημονικό επιτελείο που την έχει αναλάβει κεντρικά» υπό τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με το 69,4% των πολιτών να δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο» από το ραντεβού με την ενημέρωσή του κάθε απόγευμα στις 6 με τον κορωνοϊό.