Διπλωματικός πυρετός για την Κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα Ελληνοτουρκικά

244
Ενωμένη η Ευρώπη δίνει τη μάχη απέναντι στο Κορωνοϊό 

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ερχόμενη εβδομάδα για τα Ελληνοτουρκικά. Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται ο διπλωματικός πυρετός της Κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και τρεις ημέρες αργότερα θα διεξαχθεί η Σύνοδο Κορυφής στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Μάλιστα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, κατέληξαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες αφορούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τις οποίες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είχε περιορίσει στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει πει άλλα για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Χρονικά οι επαφές τοποθετούνται αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Αν και στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να έχει απομακρυνθεί.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σειρά τηλεφωνημάτων σε Ευρωπαίους ηγέτες, με σκοπό να αποφύγει τις κυρώσεις.

Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει καταρτιστεί μία λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, οι οποίες, αν και δεν θα επιβληθούν άμεσα, να επικρεμώνται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της.

Αυτό δήλωσε και ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας: «Νομίζω ότι ο κοινός μας στόχος είναι ότι η λύση των προβλημάτων, είναι ο διάλογος, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, όπου η απόπειρα επιβολής δια της ισχύος δεν έχει καμία θέση και κανένα νόημα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα: «Ζητάμε όμως από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μία προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία –κάτι που εμείς απευχόμαστε– επανέλθει στην λογική των παράνομων ενεργειών».

Αν και η Άγκυρα μιλάει για διάλογο, με μία νέα Navtex που αφορά περιοχή μεταξύ του κόλπου της Φώκαιας και της θάλασσας νότια της Λέσβου, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Επίσης στέλνει το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Πάντως, η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για υποχωρητικότητα, ειδικά μετά την απόσυρση του Oruc Reis.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο στο Thessaloniki Helexpo Forum.

«Θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, αν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης… Ως τότε η Τουρκία οφείλει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να είναι ένας προκλητικός και ενοχλητικός γείτονας, ή ένας αξιόπιστος, σύμμαχος και εταίρος. Μια χώρα που κοιτά συνειδητά προς τη Δύση και δεν μπλοφάρει, κοιτώντας να κερδίσει σε ανατολίτικα παζάρια που δίνουν την εντύπωση ότι γυρίζει τη πλάτη της σε όσους θέλουν να τη βοηθήσουν», ανέφερε ο Έλληνας αξιωματούχος της Κομισιόν.