ΔΝΤ: «Η νομισματική χαλάρωση στην Τουρκία έχει παρατραβήξει»

542
ΔΝΤ: «Να μειωθούν τα πλεονάσματα από το 2020»

«Καμπανάκι» προς την Τουρκία προκειμένου να διασφαλίσει πως η δημοσιονομική της πολιτική δεν θα εκτροχιαστεί χτύπησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Παράλληλα, το ΔΝΤ επισήμανε πως η νομισματική χαλάρωση έχει «παρατραβήξει», συστήνοντας ταυτόχρονα στην τουρκική πλευρά να επιδείξει μεγαλύτερη σύνεση στον δημοσιονομικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στην αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται πως το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Τουρκίας διευρύνθηκε φέτος, καθώς η Άγκυρα αύξησε τις δαπάνες για την στήριξη της οικονομίας, καθώς η νομισματική κρίση είχε ωθήσει τη χώρα σε ύφεση.

Τον Σεπτέμβριο, η τουρκική Kυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2019 στα 125 δισεκατομμύρια λίρες (21 δισ. δολάρια), από 80,6 δισ. λίρες.

«Παρότι τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης βοήθησαν την οικονομία να ανακάμψει, το έλλειμμα έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συστήνουν ουδέτερη δημοσιονομική στάση για το 2020 και μέτρα που να διασφαλίζουν ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει χαμηλό», αναφέρει το ΔΝΤ στην αξιολόγηση του.

Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει από τον Ιούλιο τα επιτόκια κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, αφότου ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε τον προηγούμενο διοικητή καθώς δεν εισάκουσε τις εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια.

«Δεδομένων των προσδοκιών για υψηλό πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι του Ταμείου τονίζουν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να εστιάσει στη μείωση του πληθωρισμού η πρόσφατη νομισματική χαλάρωση είναι υπερβολική», αναφέρει ακόμα η αξιολόγηση του ΔΝΤ.

Η ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει την άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια φέρνουν πληθωρισμό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Άγκυρα για πιο ξεκάθαρη νομισματική πολιτική, ενισχύοντας τη διαφάνεια και αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας.