ΔΝΤ: Στις 27 Ιουλίου η συζήτηση για το χρέος

158
Λαγκάρντ Ράις

Τον ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στις αγορές και την ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε πως θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, καθώς εξηγώντας ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, ο Τζέρι Ράις, μίλησε για εκθέσεις, επισκέψεις και συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε πως στις 27 Ιουλίου θα γίνει η συζήτηση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ  στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 4, με μια ετήσια έκθεση του οργανισμού για την Ελλάδα, που όπως ο ίδιος σχολίασε, «το πιο ενδιαφέρον κομμάτι θα είναι αυτό για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Λίγες μέρες μετά θα δημοσιευτεί και η έκθεση.

Σχετικά με τον ρόλο του Ταμείου στην μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας, ο Τζέρι Ράις επανέλαβε πως «περιμένουμε η συμμετοχή να είναι ίδια με αυτή που υπήρξε και σε άλλες χώρες, όποτε έχει χρειαστεί εποπτεία. Αυτή είναι η ενισχυμένη εποπτεία μας που λαμβάνει χώρα αφότου τελειώσει το πρόγραμμα μιας χώρας».

Όπως σημείωσε, ο ρόλος του Ταμείου θα είναι συνδυαστικός με τους ευρωπαίους εταίρους – κάτι που ανακοίνωσαν και οι ίδιοι αυτή την εβδομάδα – όπου εξήγησαν μεταξύ άλλων ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα συνδέεται άμεσα με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τέλος, ο Τζέρι Ράις διευκρίνισε πως το ΔΝΤ θα συντάσσει δύο εκθέσεις το χρόνο, επισκέψεις στην Αθήνα αλλά και συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.