ΔΝΤ: «Συνεχίζεται η μεταπρογραμματική εποπτεία της Ελλάδας»

67
ΔΝΤ: «Συνεχίζεται η μεταπρογραμματική εποπτεία της Ελλάδας»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε υποστηρίξει από τις πρώτες φάσεις της ελληνικής κρίσης τη μείωση του χρέους της χώρας, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου.

Παράλληλα, το στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε ότι συνεχίζεται η μεταπρογραμματική εποπτεία της Ελλάδας, με την τακτική αποστολή κλιμακίων.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για την έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και η οποία αναφερόταν σε λάθη του Ταμείου στην εκτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι δεν θέλει να επανέλθει στο ιστορικό της ελληνικής κρίσης, εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια της εμπλοκής του Ταμείου υπήρξε πληθώρα ανακοινώσεων και εκθέσεων για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στα πλαίσια της επικοινωνίας και της ανάλυσης του προγράμματος είχαμε συνεχείς αξιολογήσεις τις οποίες δημοσιεύσαμε και οι οποίες αφορούσαν και το θέμα του ελληνικού χρέους, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι το ΔΝΤ είχε λάβει εξαρχής θέση υπέρ της ισχυρής μείωσή του.

Τελικά ακολούθησαν ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα, ότι έχει διατηρεί καλή σχέση παρόλο που ολοκληρώθηκε το πρόγραμμά της και υπενθυμίζοντας ότι συνεχίζεται η μεταπρογραμματική αξιολόγηση της χώρας με την αποστολή κλιμακίων του Ταμείου.

Αναγνωρίζουμε την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και τις θυσίες των Ελλήνων, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να πιστεύει ότι συνέβαλε σε αυτήν, επισήμανε ο Τζέρι Ράις.

Σχετικά με το σκέλος της έκθεσης του ΔΝΤ που αναφερόταν στον επικοινωνιακό σχεδιασμό και συγκεκριμένα αν το Ταμείο επιχείρησε να κρύψει τα λάθη του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Τζέρι Ράις απάντησε ότι «δεν συμφωνεί με αυτό», ότι το Ταμείο επικοινώνησε όλες τις πτυχές της στήριξης που παρείχε στην Ελλάδα με διαφανή τρόπο, ενώ επισήμανε ότι η εν λόγω έκθεση ήταν εσωτερικού παραρτήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.