Δολοφονία Κασόγκι: Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο σε Σαουδάραβα διπλωμάτη

305
Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε Σαουδάραβα διπλωμάτη

Την είσοδο στη χώρα απαγόρευσαν οι ΗΠΑ στον Μοχάμαντ αλ-Οτάιμπι, ο οποίος διετέλεσε γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όταν δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε το State Department.

Στις 2 Οκτωβρίου 2018 ο Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβας αρθρογράφος της Washington Post και σφοδρός επικριτής του καθεστώτος του Ριάντ, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα πρακτόρων που μετέβη στην Τουρκία από το Ριάντ για τον σκοπό αυτό.

«Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ήταν ένα αποτρόπαιο, απαράδεκτο έγκλημα», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας πως συνεχίζει να παροτρύνει την σαουδαραβική κυβέρνηση να διεξαγάγει «πλήρη, δίκαιη και διαφανή» δίκη για να καταστήσει υπόλογους όσους ευθύνονται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι. Επιπρόσθετα, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να ξεκινήσει έρευνα για τις ευθύνες του μπιν Σαλμάν στην υπόθεση.

Το παλάτι έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν διαδραμάτισε ρόλο στην υπόθεση.