Δώρο Χριστουγέννων:Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης

237
Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα υπολογιστεί

Εώς τις 21 Δεκεμβρίου υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να καταβάλει στους λογαριασμούς των εργαζομένων την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Φέτος ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι που μπανοβγαίνουν σε αναστολές θα πληρωθούν το δώρο Χριστουγέννων δύο φορές. Μία από το Κράτος για τις ημέρες που μπήκαν σε αναστολή και μία από τις επιχειρήσεις - εργοδότες.

Ο υπολογισμός του δώρου για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα «κλείδωσε» με βάση το σενάριο των χαμηλών προσδοκιών, εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητας.

Το τμήμα του δώρου από το κράτος σε όσους εργαζομένους είναι κλειστές οι επιχειρήσεις τους ή είναι σε αναστολή θα υπολογιστεί όχι με βάση τον ονομαστικό μισθό, αλλά την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο, για όσους έχουν τεθεί σε αναστολή το τμήμα του δώρου που θα επιβαρύνει το κράτος θα έχει ως βάση υπολογισμού τα 800 ευρώ.

Αυτό σημαίνει, ότι όσους περισσότερους μήνες βρίσκεται σε αναστολή ο εργαζόμενος, τόσο βαρύτερες θα είναι και οι απώλειες.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια.

Για να υπολογίστε τα χρήματα του δώρου όπου δικαιούστε πατήστε εδώ