Δραματικές ώρες στο Λονδίνο: Ασφυξία στα νοσοκομεία - Ακυρώνουν σοβαρά χειρουργεία καρκινοπαθών

166

Από μια λεπτή κρέμεται το σύστημα υγείας της Βρετανίας που δεν απέχει πολύ από την κατάρρευση. Οι χιλιάδες εισαγωγές προσθέτουν καθημερινά πίεση, οι εντατικές παρουσιάζουν εικόνα υπερπληρότητας, της τάξεως του 114%, ενώ συνωστισμός από ασθενοφόρα επικρατεί έξω από νοσοκομεία του Λονδίνου.

Οι καταστάσεις που βιώνει η Γηραιά Αλβιώνα πρωτόγνωρες: σχεδιάζεται μεταφορά ασθενώς από το Λονδίνο σε άλλες πόλεις ακόμη και το στήσιμο στρατιωτικών αντίσκηνων σε περίπτωση απόλυτης συμφόρησης στα νοσοκομεία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ακυρώνονται σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο, ελείψει κλινών στις ΜΕΘ. Ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του βρετανικού συστήματος υγείας, το King’s College στο νότιο Λονδίνο κατέταξε, εξαιτίας των τραγικών συνθηκών, σε δεύτερη προτεραιότητας τα περιστατικά ασθενών με καρκίνων που χρήζουν επέμβασης.

Υπό κανονικές συνθήκες οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί με την επάρατη νόσο θα έπρεπε να χειρουργηθούν εντός 28 ημερών από την απόφαση της επέμβασης.

Ο χρόνος στη δεδομένη χρονική συγκυρίας μοιάζει να είναι εντελώς απροσδιόριστος, καθώς τα χειρουργεία για τηνν αφαίρεση όγκων έχουν αναβληθεί και οι ασθενείς βρίσκονται στην ουσία στον «αέρα».

Η νέα πολιτική αναβολών έχει ξεσηκώσει ανησυχίες στο προσωπικό του νοσοκομείου που αγωνιά για την πιθανότητα μετάστασης σε ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι μπορεί ακόμη να μην μπορούν να χειρουργηθούν εάν μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανήσυχοι για την πορεία της υγείας του είναι και οι ίδιοι καρκινποπαθείς. Προσωπικό και ασθνείς ενημερώθηκαν πριν από λίγες ημέρες για την αναστολή των χειρουργείων λόγω της πληρότητας στις εντατικές, τις οποίες έχουν καταλάβει ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα νοσοκομεία του Λονδίνου έχρονται, την ίδια ώρα, αντιμέτωπα με αρρωστημένο καθεστώς συμφόρησης και αδυνατούν να ορίσουν ημερομηνίες διεξαγωγής σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εντάσσει τη Βρετανία σε θέση «πρωταγωνιστή» του νέου κύκλου θρίλερ. Τις τελευταίες ημέρες δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατηρώντας τις εικονες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανασύρουν μνήμες από την Ουχάν.

Η ευάλωτη υγειονομική εικόνα της Βρετανίας έχει αναδειχθεί πρώτο θέμα παγκοσμίως, με τα κρούσματα να αυξάνονται δραματικά μέσα σε λίγες ημέρες.

Απόδειξη της κρισμότητας της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι επί μια εβδομάδα τα περιστατικά κορωνοϊού ξεπερνούν τα 50.000.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας επικαιρότητας βρέθηκε η Βρετανία και με τη διαπίστωση της τρομακτική μεταδοτικής νέας μετάλλαξης κορωνοϊού που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και ανάγκασε πλήθος χωρών να χαράξουν πολιτική αυστηρότερων μέτρων.

Στην πολιτική των αυστηρών περιορισμών προσέφυγε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κήρυξε, σε μια δραματική προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας, καθολικό lockdown μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.