Εφευρέτες, ερευνητές καινοτομούν στην Ημαθία

40

Ελπίδα για το μέλλον και ευχάριστη έκπληξη, η εταιρία σχεδιασμού και κατασκευής έξυπνων μηχανών και ρομποτικών συστημάτων, με την επωνυμία CNC CAT, εγκατεστημένη στις παρυφές της Βέροιας, κοντά στο χωριό Αγία Βαρβάρα.

Έτσι σήμερα, μου δόθηκε η ευκαιρία, να ενημερωθώ, επισκεπτόμενος την εταιρία CNC CAT, όπου και ξεναγήθηκα, αποκομίζοντας πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες γιά τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της εταιρίας.

Του Φώτη Κουτσουπιά*

Η CNC CAT είναι μία νέα Ελληνική εταιρία που κατασκευάζει CNC μηχανές, οι οποίες συνδέονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή και με την χρήση ειδικού λογισμικού, μπορούν να κόψουν και να διαμορφώσουν τρισδιάστατα, με πολύ μεγάλη ακρίβεια, σχεδόν όλα τα υλικά (ξύλο, αλουμίνιο, μπρούτζο, πλαστικά, plexiglass, χαλκός, pcb κ.α).

Λίγα λόγια για την ιστορία της εταιρίας: Πριν από 20 χρόνια ο Τάσος Πετρίδης, ερευνητής, "εφευρέτης", εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, αλλά με μεγάλη προηγούμενη διαδρομή στον ιδιωτικό τομέα και πάντα με αντικείμενο που αφορούσε την τεχνολογία, ξεκίνησε να κατασκευάσει το πρώτο του CNC μηχάνημα για ιδία χρήση, αλλά γρήγορα αυτό εξελίχθηκε σε επάγγελμα.

Μαζί με την σύζυγό του κ. Έφη Καντσάδου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την εταιρία αυτή και τα τελευταία χρόνια, όντας σε άδεια άνευ αποδοχών, έχει επικεντρωθεί κυρίως στο σχεδιασμό αλλά και την κατασκευή τέτοιων μηχανών.

Η Ελλάδα της κρίσης βοήθησε την επιχείρηση να αναπτυχθεί γρηγορότερα, λόγω του ότι συνάνθρωποί μας, που είχαν χάσει μέρος ή ακόμα και όλο το εισόδημά τους, σκέφτηκαν να ασχοληθούν με την κατασκευή διάφορων τεχνουργημάτων στο χώρο των τουριστικών-souvenir, ειδών δώρου, γάμου-βάπτισης, επίπλων, κοσμημάτων, επιγραφών ακόμα και των εκκλησιαστικών ειδών.

Στο πρόσωπο της CNC CAT βρήκαν έναν πολύ δυνατό συνεργάτη που τους παρέχει αξιόπιστες και οικονομικές μηχανές "made in Greece", που σε άλλη περίπτωση θα αδυνατούσαν να αγοράσουν, λόγω του υπερδιπλάσιου κόστους των αντίστοιχων μηχανών "made In Italy, Germany, USA, or Canada".

Πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι οι μηχανές CNC CAT, εκτός της τιμής τους, δεν υστερούν σε τίποτα άλλο από αυτές των επώνυμων άλλων εταιριών. Αυτό έκανε την εταιρία να αναπτύσσεται με εξαιρετικούς ρυθμούς της τάξεως του 50% ετησίως, αλλάζοντας 3 φορές χώρο εργασίας στην περίοδο των 7 τελευταίων ετών.

Σήμερα η CNC CAT που απαρτίζεται από 7 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού, πτυχιούχων πολυτεχνικών σχολών νέων επιστημόνων, αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς και ταυτόχρονα έχει διαρκώς σε πλήρη λειτουργία δικά της project έρευνας και ανάπτυξης.

Το πελατολόγιό της δεν αποτελείται πλέον μόνο από ιδιώτες και επαγγελματίες, αλλά έχουν προστεθεί επίσης εργοστάσια και μεγάλες βιομηχανίες που συχνά ζητούν την κατασκευή συγκεκριμένων ρομποτικών μηχανών υψηλής τεχνολογίας για να οργανώσουν και να αυτοματοποιήσουν την παραγωγή τους.

Η εταιρία επίσης διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα με πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων που σχετίζονται με την κατασκευή έξυπνων μηχανών και ρομποτικών συστημάτων.

Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να εξάγει μηχανές και εξαρτήματα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Αμερική, η Κύπρος, η Βουλγαρία, Σερβία κ.α. αλλά αποτελεί και τη βασική πηγή όλων των τεχνολογικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου (Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, the Cyprus Institute κ.α) όταν πρόκειται να κατασκευαστούν πτυχιακές εργασίες φοιτητών αλλά και project έρευνας που αναλαμβάνουν τα πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα, σε κάθε ευκαιρία η εταιρία στέκεται δίπλα σε αξιόλογες προσπάθειες στηρίζοντας με χορηγίες τα εν λόγω ιδρύματα αλλά και διάφορες άλλες δραστηριότητες.
Τελευταίες χορηγίες της CNC CAT: Aristotle Racing Team (ART), SPIN - Space Innovation.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η CNC CAT δεν έχει χρηματοδοτηθεί από κανένα επενδυτικό πρόγραμμα και ότι όλος ο εξοπλισμός της έχει αποκτηθεί με κεφάλαιο της ίδιας της επιχείρησης.

Η CNC CAT βρίσκεται στο σημείο που θα πρέπει να δεχτεί την κατάλληλη ώθηση, ώστε να γίνει μία μεγάλη εταιρία, που μαζί με το σύνολο των αντίστοιχων εταιριών θα εξελιχθούν περαιτέρω, προκειμένου να μπει η χώρα μας στο χάρτη των χωρών που παράγουν υψηλή τεχνολογία.

Αυτούς τους ανθρώπους, της καινοτομίας και της έρευνας, που παράγουν, που εξάγουν, που δίνουν δουλειά και αποφέρουν συνάλλαγμα στη Χώρα, αυτούς η #Νέα_Δημοκρατία θέλει να υποστηρίξει και θα υποστηρίξει.
Υπάρχει πλήρες αναπτυξιακό οικονομικό πρόγραμμα, στοχευμένο για τις επιχειρήσεις αυτές.

Αυτήν την τεχνολογία αιχμής έχει σε πρώτη προτεραιότητά του ο Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. #Κυριάκος_Μητσοτάκης, αυτές τις εταιρίες πρωτίστως θα ενισχύσει, αυτό τονίζει σε κάθε του ομιλία.

Ευχαριστούμε όλους ανθρώπους της εταιρίας CNC CAT, που μας κάλεσαν και μας ξενάγησαν και μας πρόσφεραν την δυνατότητα να παρατηρήσουμε όλα αυτά τα σπουδαία που παράγουν. Αποτελούν ακόμα μία απόδειξη ότι οι Έλληνες μπορούμε και ότι αξίζουμε καλύτερα.

*Μέλος του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ