Εφιάλτης για τους αρχειοθέτες του Λευκού Οίκου η μανία του Τραμπ να σκίζει έγγραφα

224

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει την κακή συνήθεια να σκίζει τα έγγραφα που διαβάζει, με αποτέλεσμα οι αρχειοθέτες του Λευκού Οίκου να αναγκάζονται να μαζεύουν από το πάτωμα χαρτάκια σε μέγεθος κομφετί και να εξασκούνται στη επίλυση παζλ, αποκαλύπτει το Politico.

«Είναι το πιο τρελό πράγμα που έχω δει ποτέ. Έσκιζε χαρτιά σε μικροσκοπικά κομματάκια» αφηγήθηκε ο Σόλομο Λάρτεϊ, πρώην εργαζόμενος στον Λευκό Οίκο που είχε αναλάβει την αρχειοθέτηση των εγγράφων κατά τους πρώτους πέντε μήνες της προεδρίας Τραμπ.

Βάση του νόμου, κάθε έγγραφο που διαβάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ -επιστολές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενημερωτικά υπομνήματα- θα πρέπει να φυλάσσεται και να στέλνεται κατόπιν στα Εθνικά Αρχεία.

Στο ρεπορτάζ του Politico δεν υπονοείται ότι οπρόεδρος ενεργεί με αυτόν τον τρόπο για να «εξαφανίσει» έγγραφα, αλλά ότι ρόκειται για μια παλιά συνήθειά, ένα δικό του «σύστημα αρχειοθέτησης».

«Όμως η μανία του Ντόναλντ Τραμπ να σκίζει τα έγγραφα καμιά φορά απλώς στα δύο, αλλά άλλες φορές σε κομματάκια τόσο μικρά που θυμίζουν χαρτοπόλεμο», έχει περιπλέξει πολύ το έργο των αρχειοθετών αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017.

Σύμφωνα με τον Λάρτεϊ, ο οποίος απολύθηκε τον Μάρτιο, οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου αναγκάζονται να ψάχνουν για τμήματα εγγράφων στο Οβάλ Γραφείο αλλά και στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου, προκειμένου να τα παραδώσουν στους αρχειοθέτες που τα ανασυνθέτουν «σαν να ήταν παζλ».

Μεταξύ των εγγράφων που «ανασυστάθηκαν» κατ' αυτόν τον τρόπο: άρθρα εφημερίδων που είχε σημειώσει ο Τραμπ, προσκλήσεις και επιστολές βουλευτών και γερουσιαστών.

Ο Ρέτζιναλντ Γιανγκ, ένας άλλος πρώην υπάλληλος του τμήματος αρχείων του Λευκού Οίκου, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά στα 20 χρόνια που εργάζεται, που είδε μια τέτοια πρακτική.

«Κοίταξα τον διευθυντή μου και του είπα: Είστε σοβαρός; Αμείβομαι με περισσότερα από 60.000 δολάρια ετησίως, θα έπρεπε να κάνω πολύ πιο σημαντικά πράγματα από αυτό. Είχα την εντύπωση ότι έκανα την πιο άχαρη δουλειά που θα μπορούσαν να μου ζητήσουν, εκτός από το να αδειάζω τους σκουπιδοντενεκέδες» είπε.