Εφιάλτης οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα

391
ΚΕΕΛΠΝΟ: 18 οι θάνατοι από την γρίπη

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στερούν χιλιάδες ζωές στην Ελλάδα, κάθε χρόνο. Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη, 1 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 9,6%) που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο, εμφάνισαν κάποια λοίμωξη από πολυανθεκτικά μικρόβια, σε μια συγκεκριμένη ημέρα.

Επιπλέον, ο αριθμός θανάτων στην Ελλάδα από πολυανθεκτικά μικρόβια έφτασε τους 1.626 για το 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Lancet.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η Ελλάδα καταλαμβάνει μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου τις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.

Κάθε ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 νοσηλευόμενοι αναπτύσσουν κάποια νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον ακριβή αριθμό των θανάτων να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί.

Το πρόβλημα, επισημαίνουν ειδικοί, είναι πιο έντονο στη χώρα μας, καθώς η οικονομική κρίση, οι ελλείψεις σε απαραίτητες υποδομές και υλικά και κυρίως η υποστελέχωση των νοσοκομείων, είναι επιβαρυντικοί παράγοντες και παράλληλα, γενεσιουργά αίτια αύξησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.