Έφοδος των ελεγκτών Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το παράνομο κάπνισμα - Τι δείχνουν για πρώτα στοιχεία

578
Έφοδος των ελεγκτών Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το παράνομο κάπνισμα

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι συμμόρφωσης για το παράνομο κάπνισμα σε ολόκληρη την επικράτεια. 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σε μία στις τέσσερις επιχειρήσεις καταγράφηκαν παρατυπίες, ενώ στο 72% των περιπτώσεων δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, επιθεωρητές - ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε συνεργασία με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), πραγματοποίησαν το διάστημα από 8 έως 14 Νοεμβρίου ελέγχους στην Αθήνα (νότια προάστια), τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, στο Ρέθυμνο, την Τρίπολη, τη Λάρισα, τον Βόλο, και τις Σέρρες.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από τις μεσημεριανές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και επικεντρώθηκαν σε μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, καταστήματα εστίασης, παιδότοπους και καφενεία. 

Ειδικότερα, ελέγχθηκαν:

172 περίπου επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με μέγιστο αριθμό 1.650 θαμώνων

Στο 72% των περιπτώσεων δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους

Στο 45% των περιπτώσεων οι υποδειχθέντες ως εξωτερικοί χώροι (ανεξάρτητα από το εάν βρέθηκαν καπνίζοντες κατά τον έλεγχο) ενέπιπταν στον αντικαπνιστικό περιορισμό (άρθρο 16 του Ν.4633/19) καθώς ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι.

Στο 55% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε είτε απουσία είτε ελλιπής σήμανση σε χώρους που εμπίπτουν στον αντικαπνιστικό περιορισμό.

Στο 60% των καταστημάτων διαπιστώθηκαν μέτρα αποτροπής καπνίσματος και ειδικότερα απουσία σταχτοδοχείων εντός των καταστημάτων.

Σε μία στις τέσσερις επιχειρήσεις κατεγράφησαν παρατυπίες (μη ύπαρξη ή μη θεώρηση) σχετικά με την ύπαρξη και τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών κατέγραψαν τον προβληματισμό των υπευθύνων των καταστημάτων στις περιπτώσεις που οι εξωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων τους δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του νόμου, σχετικά με τις τεχνικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν προκειμένου να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις.