Σοκάρουν οι απώλειες από τον κορωνοϊό - Εικόνες πολέμου στα νοσοκομεία

91

Σοκ προκαλεί η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των θανάτων ήταν τριψήφιος ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε εκ νέου αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μέσα σε μια εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας έχει εκτιναχθεί καθώς από 1106 που είχαν καταγραφεί μέχρι την προηγούμενη Κυριακή, ανέρχονται πλέον σε 1630!

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η πορεία αυτή ήταν απόλυτα αναμενόμενη μετά την κορύφωση των κρουσμάτων στις αρχές του Νοεμβρίου ωστόσο προειδοποιούν τώρα για τους ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας μετά τις γιορτές εφόσον ανοίξουν τα μαγαζιά.

Η καμπύλη των θανάτων

Τη σφοδρότητα με την οποία πλήττει τη χώρα μας το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αποτυπώνει η καμπύλη του αριθμού των θανάτων από τις 12 Μαρτίου, οπότε κατέληξε ο πρώτος ασθενής με κορωνοϊό στην Ελλάδα έως και τις 21 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με έρευνα της ΔιαΝΕΟσις που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σε διάστημα 183ων ημερών έχασαν τη ζωή τους 300 ασθενείς.

Από 11 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου, σε διάστημα 47 ημερών, τα θύματα έφτασαν τα 600.

Από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στις επόμενες 14 ημέρες, τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 900.

Από 11 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου, μέσα σε έξι μόλις ημέρες, τα θύματα έφτασαν τα 1.200.

Από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου, μέσα σε τέσσερις ημέρες, οι τα θύματα αυξήθηκαν σε 1.500.

Ο δείκτης θετικότητας στο 11,8%

Ο μειωμένος αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα Κυριακή (1.498) οφείλεται στο ότι σήμερα έγιναν πολύ λιγότερα τεστ.

Ειδικότερα, τα τεστ ανήλθαν σε 12.698, αριθμός πολύ πιο χαμηλός από τον μέσο όρο των ελέγχων που ανέρχονται σε 20.000 με 25.000 τεστ ημερησίως.

Πολύ υψηλός είναι και ο δείκτης θετικότητας, που έφτασε στο 11,8% (από τα 100 τεστ που διενεργήθηκαν σχεδόν τα 12 ήταν θετικά) τη στιγμή που το όριο συναγερμού τοποθετείται στο 4%.

Εικόνες πολέμου στα νοσοκομεία

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό παρουσίασαν ελαφριά μείωση, ωστόσο είναι ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών που προσβάλλονται καθημερινά από τον κορωνοϊό.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι πλέον κανένα κρεβάτι στις προϋπάρχουσες ΜΕΘ δεν είναι κενό και για όποιον χρειαστεί να νοσηλευτεί στην Εντατική δημιουργείται στήνεται επί τόπου κρεβάτι «ΜΕΘ εκστρατείας».

Την ίδια ώρα, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό το οποίο παρέχεται με το σταγονόμετρο. Μάσκες, στολές υψηλής προστασίας, μπότες, κλπ, είναι είδη εν ανεπαρκεία. «Βάζουν σακούλες σκουπιδιών στα πόδια οι συνάδελφοι να μπουν στις ΜΕΘ ελλείψει μποτών», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τις δυο τελευταίες εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είχαμε κάμψη των εισαγωγών, επισημαίνεται από την ΠΟΕΔΗΝ. Την Παρασκευή στο Παπαγεωργίου εισήχθησαν 80 ασθενείς με κοροναϊο από 120 περίπου σε προηγούμενες εφημερίες.

Εχει ξεφύγει η κατάσταση

Χθες στο Ιπποκράτειο έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών από 120 περίπου που εισάγονταν σε προηγούμενες εφημερίες. Η κατάσταση όμως ξεφεύγει με τους διασωληνωμένους ασθενείς που δεν υπάρχει ΜΕΘ. Γέμισαν οι κανονικές ΜΕΘ ακόμη και οι προσωρινές. Ασθενείς διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Είχε 4 διασωληνωμένους σε θαλάμους. Αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ κατά 2, γέμισαν και πάλι και συνεχίζουν οι 4 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Τρεις διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: Είχε 4 διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους. Ανοιξε τη ΜΑΦ χωρίς εξειδικευμένο και με λειψό προσωπικό και μεταφέρθηκαν.
ΕΔΕΣΣΑ: Δύο διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινό θάλαμο.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ: ΑΧΕΠΑ. 42 ασθενείς στα 46. Τα κενά είναι στην στεφανιαία μονάδα. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 48 στα 48. Παπαγεωργίου. 42 στα 42. Ιπποκράτειο 22 στα 22.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 17 στα 17. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 8 στα 8 και 3 στους θαλάμους. ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 7 στα 7. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ. 10 στα 10. ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 10 στα 10. ΚΑΤΕΡΙΝΗ 10 στα 10 και 4 στους θαλάμους. ΒΕΡΟΙΑ 8 στα 8. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ. 8 στα 8. ΣΕΡΡΕΣ 10 στα 10. ΕΔΕΣΣΑ. 3 στα 3 και 2 στους θαλάμους. Η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι στήνονται κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και υποτυπώδη εξοπλισμό.

Μολύνονται γιατροί και νοσηλευτές

«Στο ΑΧΕΠΑ νοσούν σήμερα πάνω από 170 υγειονομικοί και στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ πάνω από 110. Μάλιστα στο Ιπποκράτειο νοσούν 11 τραυματιοφορείς. Μαζί με όσους είναι σε καραντίνα λείπουν πάνω από 130 συνάδελφοι.

Τι να σου κάνει ο εθελοντισμός όσο και εάν είναι άξιος συγχαρητηρίων;», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 500 εργαζόμενοι λείπουν από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σημαντικοί παράγοντες είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς και η έλλειψη υλικών. Μάσκες, στολές υψηλής προστασίας, μπότες κ.α.λ με το σταγονόμετρο. Βάζουν σακούλες σκουπιδιών στα πόδια οι συνάδελφοι να μπουν στις ΜΕΘ ελλείψει μποτών.

«Στην κόψη του ξυραφιού»

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Την κατάσταση περιγράφει μιλώντας στο ΜEGA, o Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι οι γιατροί βρίσκουν με πολύ κόπο κλίνες εντατικής θεραπείας για τους ασθενείς.

Σε δραματικούς τόνους μιλά για την αγωνία και την απελπισία που επικρατεί και που «δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια». Απαιτείται οι πολίτες να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων προστασίας ενώ επίσης χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από την πολιτεία σημειώνει, προσθέτοντας ότι συμμερίζεται τις απόψεις για πιο σκληρά μέτρα για την πανδημία, ώστε να σταματήσουν να «τροφοδοτούνται» συνεχώς με ασθενείς οι ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Υπογραμμίζει δε ότι απαιτείται η κατάλληλη προετοιμασία και συστράτευση των ιδιωτικών κλινικών ώστε να μην φθάσουμε σε σημείο να μετατραπούν ολόκληρα νοσοκομεία σε νοσοκομεία Covid.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα»

«Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο καιρό μετά, δεν έχουμε μείωση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης του lockdown.

«Υπήρχε μεγαλύτερη διαμόλυνση που την πήραμε είδηση σιγά σιγά, είναι ο καιρός πιο κρύος, και μαζεύτηκαν πιο γρήγορα σπίτια τους, η Θεσσαλονίκη είναι πιο κοινωνική από την Αθήνα», ήταν μερικές από τις εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει, προσθέτοντας: «Περιμέναμε και ελπίζαμε ότι με τα μέτρα και το lockdown, θα κάναμε λιγότερα κρούσματα.

Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, ο ιός είναι εδώ, υπάρχουν ασυμπτωματικοί ανάμεσα μας πρέπει να φοράμε μάσκα στη δουλειά. Ο καθένας μας μπορεί να είναι φορέας ή να έρθει σε επαφή με ένα φορέα» υπογράμμισε, ενώ διαπίστωσε ότι τουλάχιστον στην Αθήνα το lockdown, είναι λιγότερο έντονο από την άνοιξη.

«Πάνω από 3.000 ανθρώπους νοσηλεύουμε στα τμήματα και στη μονάδα έχουμε πεντακόσιους, και το πρώτο μας μέλημα είναι να μη χρειαστούν μονάδα» εξήγησε η κ. Γκάγκα, προειδοποιώντας: «Αν δεν προσέξουμε μπορούμε να γίνουμε ανά πάσα στιγμή Θεσσαλονίκη ή ακόμα χειρότερα Ιταλία. Πρέπει να κρατήσουμε το lockdown όσο το δυνατόν πιο αυστηρά».

Ξεκίνησε η επίταξη

Η αυξημένη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, και ειδικά στα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας, οδήγησε για πρώτη φορά στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες περνούν πλέον στη διαχειριστική εποπτεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και θα νοσηλεύουν ασθενείς με κοροναϊό.

Ήδη εκκενώνονται από τους ασθενείς τους ώστε σήμερα να γίνουν οι πρώτες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Το Υπουργείο υγείας θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο της επίταξης σε όποια περιφέρεια υπάρχει ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όπως εξάλλου τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με τις 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή, «όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική.

Το είχα περιγράψει αυτό από τον περασμένο Απρίλιο, στη Βουλή, όταν είχα πει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντηθούν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας».

Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Κατόπιν αυτών, και προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τις προσδοκίες για άρση του lockdown αρχές Δεκέμβρη. Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα έχουν τονίσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα καταρτιστεί και θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το οποίο θα γίνει με πολύ προσεχτικά βήματα και σίγουρα με καθυστέρηση μίας ή δύο εβδομάδων.

Στόχος είναι, όπως έχει τονιστεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων που κάνει τις εισηγήσεις, να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση. Ωστόσο, η σειρά που θα ανοίξουν αλλά και ο τρόπος που θα γίνει δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και την κατάσταση που θα επικρατεί στις ΜΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και δεν πρόκειται να δούμε ρεβεγιόν σε μαγαζιά.

Αναμένουν αύξηση των διασωληνωμένων

Πότε θα γίνει άρση του lockdown; Αυτό είναι το ερώτημα που βρίσκεται στη σκέψη όλων, αν και οι αριθμοί που ανακοινώνονται κάθε μέρα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι δεν πάμε σε άρση των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου, αλλά σε παράταση, καθώς ειδικά στη Β. Ελλάδα δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι αναμένουν αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες.

Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι πάντως τα σχολεία να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν και όπως εξήγησε η Νίκη Κεραμέως, αυτό θα γίνει σε δόσεις, με τα δημοτικά να βγαίνουν πρώτα από το lockdown.

Μετά τα σχολεία θα ακολουθήσει το λιανικό εμπόριο και στο τέλος η εστίαση, μια ανάσα -από ό,τι φαίνεται- πριν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο οι φετινές γιορτές θα είναι εντελώς διαφορετικές: δεν θα επιτρέπονται οι διασκεδάσεις του παρελθόντος, αλλά θα παμε σε άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους, δηλαδή 4 άτομα το μέγιστο ανά τραπέζι, με τη λήψη αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών και χωρίς μουσική.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν σε κάθε τόνο το εξής: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει εντελώς η κατάσταση και να δούμε πρωτόγνωρες εικόνες. Το παν είναι να τηρηθούν τα μέτρα.

Βατόπουλος

Υπάρχει μία τάση επιπέδωσης της καμπύλης, τα κρούσματα δεν φαίνεται να αυξάνονται άλλο. Αυτό γίνεται πολύ αργά στο lockdown, εμείς το περιμέναμε λίγο νωρίτερα και ελπίζω να έχουμε φτάσει στην κορυφή και να αρχίσουν σιγά - σιγά τα κρούσματα να ελαττώνονται.

«Η αίσθηση είναι ότι ο κόσμος δεν το έχει πάρει τόσο στα σοβαρά όσο το είχε πάρει τον Μάρτιο. Θα έπρεπε από τη δεύτερη εβδομάδα να έχουν αρχίσει να ελαττώνονται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, που είναι τρεις εβδομάδες τώρα. Τελειώνει η τρίτη εβδομάδα και ίσα που βλέπουμε μία κάμψη. Ελπίζω αυτό το πράγμα να συνεχιστεί και να μη χρειαστεί να συζητάμε ξανά για Κίνες.

Είναι λίγο πιο χαλαρό το δεύτερο lockdown, αυτό είναι αντικειμενικό. Πρέπει να δούμε πως θα πάει η Δευτέρα και η Τρίτη για να δούμε από εκεί και πέρα τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Ανά πάσα στιγμή μπορεί αυτό να ξεφύγει ξανά.

Το lockdown θα έπρεπε να έχει τη μορφή που είχε τον Μάρτιο. Δηλαδή να είναι περισσότερες μη «χρήσιμες» δραστηριότητες να παγώσουν. Όπως είχε γίνει τον Μάρτιο. Δεν ξέρω αν χρειάζεται ή όχι η πολεοδομία αυτήν τη στιγμή. Ή τα δικαστήρια, κάποια πράγματα θα μπορούσαν να αναβληθούν για 10 μέρες.

Η πολιτεία θα μπορούσε να πει π.χ., αν τα πράγματα συνεχίσουν να χειροτερεύουν, δεν θα βγαίνεις έξω να κάνεις βόλτες, θα βγαίνεις 10 λεπτά κάθε δεύτερη μέρα.

Το βασικό είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι το πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί ανά πάσα στιγμή. θα πρέπει για το επόμενο διάστημα να είμαστε πειθαρχημένοι και να πειστούμε ότι πρέπει όλοι μαζί να υιοθετήσουμε την καινούρια, περίεργη συμπεριφορά ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα».

Κινητό νοσοκομείο στο πάρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου

Με τη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, στήθηκε ήδη ένα κινητό νοσοκομείο εκστρατείας στον χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπως μεταδόθηκε από το Open. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, στήθηκε ένα κινητό νοσοκομείο εκστρατείας το οποίο χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αποτελείται από κοντέινερς που φιλοξενούν γραφεία, χώρους εξέτασης, χειρουργεία και ΜΕΘ. Ο λόγος που στήθηκε το κινητό νοσοκομείο είναι για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο αυξημένος αριθμός των ασθενών με covid-19. Παράλληλα, στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι σε νοσοκομεία της Κατερίνης, της Βέροιας και του Πολύγυρου οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών.