Εισαγγελικές Πηγές: Νόμιμο το ένταλμα βίαιης προσαγωγής «Σαράφη»- Άγνωστο αν θα καταθέσει η «Κελέση»

365

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis καθώς μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης οι άνδρες της ασφάλειας δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» ούτε και μετά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές από τον Άρειο Πάγο, η έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον προστατευόμενο μάρτυρα που δεν προσήλθε χθες Τρίτη ενώπιον της θεωρείται ως νόμιμη καθώς προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν όμως, ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπέχουν ποινικές ευθύνες, ενώ άφηναν ανοικτό τι θα γίνει με τυχόν αίτημα για αποχαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων, αν τέτοιο αίτημα υποβληθεί από την Προανακριτική Επιτροπή.

Πάντως, το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων που έχει προκαλέσει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, οδήγησε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Άρειο Πάγο όπου υπέβαλαν αίτημα να παρέμβει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για ανάκληση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής, καθώς αναφέρουν ότι τυχόν αποκάλυψη της ταυτότητας τους θα τους θέσει σε κινδύνους.

Το ανώτατο δικαστήριο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας όπου και κατέθεσαν σχετική αναφορά.

Όπως και να 'χει, το μεσημέρι το κλιμάκιο της Προανακριτικής, θα βρίσκεται και πάλι στη ΓΑΔΑ εκεί είτε για να εξετάσει τον «Μάξιμο Σαράφη» -αν εμφανιστεί-  είτε για να εξετάσει τον έτερο προστατευόμενο μάρτυρα  με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Η ίδια με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής.

Πάντως, τουλάχιστον τρία από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την προκαταρκτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες αν οδηγηθεί σε «ναυάγιο» και η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση».

Πηγές της προανακριτικής επισημαίνουν ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αύριο Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, διότι οι δύο μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν σε εξέταση διαπράττοντας αδίκημα. Αν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε η επιτροπή θα πρέπει να απευθυνθεί στην εισαγγελική Αρχή που τους υπήγαγε σε πρόγραμμα προστασίας και θα ζητήσει την άρση του.

Στο θέμα μάλιστα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι «το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι φυσική μαρτυρία, δεν είναι παρακολούθηση, είναι προστασία της ταυτότητας.

Δεν μιλάμε για αδυναμία της αστυνομίας επειδή «έχασε» τον μάρτυρα από τα χέρια της. Υπάρχει ένα πρόσωπο που γνωρίζει την ταυτότητά του.

Υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη. Έχει ζητηθεί να κλητευθεί ο μάρτυρας, περιμένουμε την προανακριτική να πάρει τις αποφάσεις».

«Οι διαδικασίες δεν λήγουν μπορούν οι μάρτυρες να κλητευθούν και στο μέλλον. θα αναμένουμε το πόρισμα της προανακριτικής πριν η κυβέρνηση λάβει τις αποφάσεις της, είπε χαρακτηριστικά.