Εκδήλωση πρόκληση και στα κατεχόμενα για την Αγία Σοφία

147

Προσευχές έγιναν σήμερα στην Αγία Σοφία στην κατεχόμενη Λευκωσία, που λειτουργεί τώρα ως τέμενος Σελιμιγιέ, για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, για πρώτη φορά σε 86 χρόνια. Σύμφωνα με την «πρωθυπουργία» του ψευδοκράτους, το πρόγραμμα οργανώθηκε από το γραφείο του μουφτή και τη τουρκική «πρεσβεία».

Στις προσευχές παρέστησαν ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος «υπουργός γεωργίας» Ντουρσούν Ογκούζ και ο Τούρκος «πρέσβης» Αλί Μουράτ Μπασιερί. Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι η απουσία Ακιντζί καταγράφηκε ως μήνυμα διαφωνίας.

Ο Τατάρ χαρακτήρισε την τουρκική απόφαση «θετική» και ανέφερε ότι η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε το 1453 και άρα ήταν φυσικό να ανοίξει ξανά ως τέμενος.

Σε ερώτηση για την τουρκική NAVTEX, είπε ότι έγινε με βάση το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό.

Ανέφερε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δρουν μαζί και ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν σε ασφάλεια με τη στήριξη της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ηγετική χώρα, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είπε, επίσης, με τι συμφωνίες που σύναψε η Τουρκία με το ψευδοκράτος και τη Λιβύη, οι χάρτες της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας δεν ισχύουν πλέον.