Εκλογές 2019: Με αέρα νικητή ο Μητσοτάκης, παραδομένοι στην τύχη τους, ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας

27
Μητσοτάκης: Η Κρήτη θα βαφτεί γαλάζια απ' άκρη σ' άκρη

Σαν να έχουν παραδόσει εντελώς τα όπλα μοιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προεκλογική περίοδο που κανείς δεν περίμενε ότι θα είναι τόσο βουβή, τόσο αδιάφορη, τόσο… χαλαρή.

Δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές, τα συνθήματα των κομμάτων και τα σποτάκια τους μοιάζουν απλή διεκπεραίωση, δεν υπάρχουν στα πάνελ μεγάλες συγκρούσεις, στα καφενεία δεν συζητούν καν τις εκλογές. Ισως μόνο αν θα πάρει αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζουν παραδομένοι στην τύχη τους, δείχνουν να μην πιστεύουν ότι μπορεί να κάνουν την ανατροπή. Το Μαξίμου και τα υπουργεία εμφανίζουν διαλυτικές τάσεις, έργο πλέον δεν παράγεται, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα δείχνει να είναι έτοιμο να «σκάσει».

Ο κόσμος έχει εγκαταλείψει το κυβερνών κόμμα, δεν υπάρχει κανένας ενθουσιασμός, καμιά διάθεση για να παλέψουν το αποτέλεσμα. Το νέο πουλέν του ΣΥΡΙΖΑ, η Εφη Αχτσιόγλου ως εκπρόσωπος του κόμματος δεν έχει καμιά δυναμική, η παρουσία της είναι αδιάφορη, ενώ ανύπαρκτος είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Λευτέρης Κρέτσος, που αμφιβάλλει κανείς αν γνωρίζει ο κόσμος ότι ανέλαβε αυτή τη θέση.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται χαλαρός, ευδιάθετος, σα να έχει αποδεχθεί ότι χάνει την εξουσία και ότι θα είναι πιο απελευθερωμένος. Λες και θέλει να χάσει δεν κάνει απολύτως τίποτε για να αλλάξει τη μοίρα του.

Οι παρουσίες του στα κανάλια και τα ραδιόφωνα και η συνέντευξη τύπου από τις Βρυξέλλες είναι τόσο βαρετές που δεν προκαλούν καμιά κινητοποίηση στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και η συγκέντρωση στο Θησείο ήταν μικρή, χωρίς παλμό, χωρίς τον αέρα της νίκης ή στην καλύτερη περίπτωση της προσπάθειας να γίνει ό,τι καλύτερο απέναντι στην επελαύνουσα Νέα Δημοκρατία.

Θα έλεγε κανείς ότι έχουμε εκλογές… παραλίας με τον κόσμο να περιμένει πότε θα τελειώσουν όλα αυτά για να ξεκινήσει τις διακοπές του.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της βολεύεται με την κατάσταση αυτή. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών την έχει χαλαρώσει, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ετσι η προεκλογική καμπάνια γίνεται… στον αυτόματο και η μόνη αγωνία είναι πως θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοδυναμία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον αέρα του νικητή και δεν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να το κρύψει.

Ο στόχος του προφανώς είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα των αναποφάσιστων και να κατακτήσει μια ευρεία νίκη και αυτοδυναμία που θα του δώσει αέρα όχι απλά τετραετίας αλλά και οκταετίας.

Βεβαίως, στην Πειραιώς θα πρέπει να ανησυχούν για εκείνους που ράβουν από τώρα κοστούμια, μιας και τα προβλήματα της χώρας είναι πολλά και η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

Και θα πρέπει να ανησυχούν επίσης μήπως αυτή η χαλαρή προεκλογική περίοδος οδηγήσει σε μεγάλη αποχή από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι σε 15 ημέρες δεν θα υπάρχει καμιά έκπληξη για τον νικητή, αλλά μόνο το ερώτημα για την αυτοδυναμία και το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Η δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής δείχνει ότι η διαφορά κινείται κοντά σε διψήφια ποσοστά, όπως έδειξαν και τα προηγούμενα γκάλοπ. Κι επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουν και γι’ αυτό θεωρούν εντελώς αδιάφορες τις επερχόμενες κάλπες.

Ότι δηλαδή η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, ότι ενδεχομένως θα πάρει αυτοδυναμία κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει μεν σε ένα ποσοστά κοντά ή πάνω από το 25%, αλλά που από τώρα πρέπει να διαχειριστεί την ήττα του.

Βεβαίως, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής, αν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα ποσοστά των ευρωεκλογών ή αν θα υποχωρήσει σημαντικά με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ενδιαφέρον υπάρχει για το αν ο Βαρουφάκης και ο Βελόπουλος θα μπουν στη Βουλή αλλά και για το αν η τάση υποχώρησης της Χρυσής Αυγής συνεχιστεί, γεγονός που θα δείχνει ότι το ναζιστικό κόμμα «ξεφουσκώνει».

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, το μόνο για το οποίο θα θυμόμαστε τις εκλογές είναι… αν θα γίνει το ντιμπέιτ και πότε. Όλα δείχνουν να έχουν τελειώσει από τις 26 Μαίου το βράδυ… Και είναι φανερό επίσης ότι ο κόσμος έχει πάρει τις αποφάσεις του για το τι θα ψηφίσει. Η παράσταση νίκης είναι συντριπτική υπέρ της ΝΔ κι εκπορεύεται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Οι πολίτες πηγαίνουν με το ρεύμα και δεν επηρεάζονται από κάποιες προγραμματικές ανακοινώσεις.