Εκλογές τον Μάιο: Στη τελική ευθεία ο Τσίπρας

50

Mετά και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές. Για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, η «εκκρεμότητα» αυτή ήταν στην κορυφή της ατζέντας στην πορεία προς τις κάλπες.

Μετά και την ψήφιση του Πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας», πλέον, στο ΝΑΤΟ, που αναμένεται το προσεχές διάστημα (μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, το τοποθετούν κάποιοι), ο Τσίπρας απελευθερώνεται σε σημαντικό βαθμό ως προς την επιλογή του χρόνου των εκλογών.

Οι μοναδικές εκκρεμότητες που μένουν είναι να ψηφίσει τα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο που σχεδιάζει, προκειμένου να ενισχύσει το φιλολαϊκό προφίλ με το οποίο θα οδεύσει στις κάλπες προσδοκώντας μέχρι τότε να έχει κλείσει την δημοσκοπική ψαλίδα με την ΝΔ που παραμένει ανοιχτή (σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας RASS η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 10%).

Μένει η συνταγματική αναθεώρηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου.

Από κει και πέρα ο δρόμος είναι ανοιχτός για τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου, στις οποίες πολλοί τοποθετούν και τις εθνικές εκλογές.

Μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα και ο χρόνος που προβλέπεται από την προκήρυξη των εκλογών. Κάποιοι εκτιμούν ότι το μεγάλο «εμπόδιο» που είχε η κυβέρνηση με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών πέρασε.

Πρόβλημα να περάσει αυτά τα νομοσχέδια δεν αναμένεται. Έτσι, θα υπερβεί και τον «σκόπελο» Καμμένου ο οποίος δύσκολα θα αρνηθεί (υπό προϋποθέσεις) να δώσει θετική ψήφο στον πρώην κυβερνητικό εταίρο.

Αν και δεν κρύβει ότι νοιώθει προδομένος από τον Τσίπρα τον οποίο κατηγόρησε για «αχαριστία», όταν συνειδητοποίησε ότι κινδυνεύει να μείνει οσονούπω χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, όταν, αργά ή γρήγορα παραδώσει την έδρα του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος στον διαγραφέντα Τέρενς Κουίκ.

Σε αυτή την περίπτωση μένει με πέντε βουλευτές, το κατώτερο όριο που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής προκειμένου να παραμείνει εν ζωή μια κοινοβουλευτική ομάδα, με την προϋπόθεση ότι όλοι προέρχονται από το ίδιο ψηφοδέλτιο.

Στην περίπτωση των ΑΝΕΛ αυτό δεν ισχύει καθώς ο Αριστείδης Φωκάς έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων. Και αν δεν επιστρέψει στην Κ.Ο. κάποιος από τους ανεξάρτητους που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ (Ν. Νικολόπουλος, Δ. Καμμένος, Γ. Λαζαρίδης) τότε όντως ο Καμμένος κινδυνεύει να γίνει Θεοδωράκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι οργισμένοι με την στάση που τήρησε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ με απαξία είδαν τις «συνέργειες» με τον Μπαλτάκο.