Εκλογικός συναγερμός στη ΝΔ από Μητσοτάκη: Σε ετοιμότητα για εκλογές ακόμη και για τον Απρίλιο!

133

Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού βρίσκεται η ΝΔ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να προσπαθήσει να «αιφνιδιάσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκηρύσσοντας εκλογές μέσα στον Απρίλιο.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, οι πιο πιθανές ημερομηνίες για να στηθούν κάλπες είναι στις 14 ή 21 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην εξαντλήσει την τετραετία.

Του Κώστα Πασίση

«Πρέπει να είμαστε στο εξής πανέτοιμοι, διότι όσο εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να προχωρήσουν σε εκλογικό αιφνιδιασμό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια από τις «κλειστές» συσκέψεις με το στενό επιτελείο του, την περασμένη εβδομάδα.

Στο ίδιο μήκος ήταν και η τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. «Στο εξής δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας το κόμμα σε εκλογική εγρήγορση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη να ξεκινήσει άμεσα τις ετοιμασίες, ώστε να μην υπάρξει κάλπη δίχως να υπάρχει ένας εκλογικός αντιπρόσωπος της ΝΔ.

Στο ηγετικό επιτελείο της ΝΔ κοινή είναι η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ταυτόχρονα οι δημοτικές και οι εθνικές εκλογές, καθώς υπάρχουν προβλήματα και ζητήματα συνταγματικότητας, γεγονός που έχει παραδεχθεί και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επιλογές που απομένουν στον Αλέξη Τσιπρα είναι δυο.

Η πρώτη είναι να στήσει εθνικές κάλπες, μετά τις Αυτοδιοίκητές εκλογές (πρώτος γύρος, 19 Μαΐου) και τις ευρωεκλογές, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 26 Μαΐου. Το σενάριο αυτό, όμως, δεν είναι ευνοϊκό για τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή γνωρίζει ότι είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο η εκλογική συντριβή του στις περιφερειακές εκλογές, που είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικές. Όπως οδυνηρό για τον ίδιον θα ήταν, επίσης, να μεταφέρει τις εκλογές, μια Κυριακή αργότερα από τις ευρωεκλογές, που θα χάσει με διψήφια διαφορά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η δεύτερη και περισσότερο ρεαλιστική επιλογή του, είναι να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες ένα μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όπως τονίζεται, τα πλεονεκτήματα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκριτικά περισσότερα και καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη λύση.

Η ίδια πηγή, μιλώντας στο «Καρφί», αναφέρει ότι «ένας βασικός λόγος για να επιταχύνει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ότι θα αποφύγει με αυτό τον τρόπο να σκάσει στα χέρια του η «βόμβα» των «κόκκινων» δανείων».

Ένα θέμα που ήδη έχει πάρει διαστάσεις στο Τύπο, καθώς γίνεται λόγος για νέα ανακεφαλαιοποιηση, που, όμως, μπορεί να οδηγήσει, υπό προυποθέσεις, σε λύσεις τύπου Κύπρου. Ενδεχόμενο, βέβαια, που όλοι απεύχονται καθώς στη Μεγαλόνησο οι δανειστές απαίτησαν κούρεμα καταθέσεων και μνημόνιο.

Σημειώνεται, ότι το ζήτημα των Τραπεζών ανακίνησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος συνέδεσε τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων με την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών. Οι σχετικές δηλώσεις του προκάλεσαν σάλο και στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος έσπευσε να ανασκευάσει για να πέσουν οι τόνοι και να επανέλθει η ηρεμία στην αγορά.

Ένας δεύτερος λόγος για πρόωρες κάλπες τον Απρίλιο, είναι για να μπει φρένο στην καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ που εβδομάδα-εβδομάδα κατρακυλά όλο και περισσότερο. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι-σύμφωνα με την εκτίμηση της Πειραιώς-να μην συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό μικρότερο του 20%. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην κατορθώσει να κερδίσει τις εκλογές έχοντας εξασφαλίσει αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών.

Στην Πειραιώς είναι βέβαιοι, ότι κατά την προεκλογική περίοδο, η πόλωση θα εκτοξευθεί στα ύψη. Ήδη, εδώ και αρκετό διάστημα το Μαξίμου έχει στείλει με τον πλέον ηχηρό τρόπο τα μηνύματα του.
Θα ρίξουν «λάσπη», θα σηκώσουν εκ νέου το ζήτημα των δανείων των κομμάτων, το θέμα της Novartis χωρίς να τους ενδιαφέρει, αν θα φθάσει η υπόθεση αυτή στο Ακροατήριο.

Επιπλέον, περιμένουν να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι πάσης φύσεως παροχές για να ξεγελάσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούν. Το νέο δόγμα είναι «Αλέξη δώστα όλα». Ένα σχέδιο που είναι σε εξέλιξη, καθώς, μόλις πρόσφατα, έγινε η νομοθέτηση θετικών μέτρων, τα οποία σε συνδυασμό με τη μη περικοπή των συντάξεων και τις προσλήψεις που καθημερινά σχεδόν εξαγγέλλονται αποτελούν τα ισχυρά «χαρτιά» της κυβέρνησης.

Στη ΝΔ δεν αποκλείουν στις απέλπιδες προσπάθειες που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσει σε ανεκτά όρια την εκλογική φθορά του να «στήσει» και κάποια σύγκρουση με τους δανειστές, ώστε να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός ένα δήθεν φιλολαϊκό προφίλ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι επειδή οι εκλογές είναι προ των πυλών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όλους να σταματήσουν τις φωνές κριτικής και να συστρατευθούν άπαντες για την εκλογική νίκη της ΝΔ.