Εκλογομαγειρέματα made in ΣΥΡΙΖΑ: Το Μαξίμου τρέμει τις ψήφους των Ελλήνων του εξωτερικού

121
Στον Άρειο Πάγο προσφεύγει η Ν.Δ.

Τρία 24ωρα έχουν περάσει από την ξεκάθαρη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για παράλληλη ψήφιση της ψήφου των ομογενών και του «σπασίματος» της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας και το Μαξίμου δείχνει ακόμα να αναζητά τρόπους διαφυγής, προσπαθώντας να αλλάξει εν αγωνιωδώς να αλλάξει την ατζέντα.

Μάλιστα, κάνοντας πολλούς να θεωρούν ότι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα κινείται με μικροκομματικά κίνητρα, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αντιληφθεί γιατί το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση του προέδρου της ΝΔ.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φοβάται πως οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα την «μαυρίσουν», και παίζει νέα παιχνίδια, αντιπροτείνοντας την επιστολική ψήφο που είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία, όπως τονίζουν κομματικές πηγές.

Οι έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν ότι η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στους 300.000 με 400.000 Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια -οι περισσότεροι είναι με πτυχία- είναι πολύ χαμηλή.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνείται το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους γιατί φοβάται την ψήφο τους» δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Μάκης Βορίδης.

Η Πειραιώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να πείσει για τις καλές της προθέσεις όταν επιχειρεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο τρεις φορές στη διάρκεια μίας θητείας, κάτι που είναι πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.

Την καλει να συναινέσει εδώ και τώρα στην πρότασή της ΝΔ και να φέρει στη Βουλή από κοινού τις δύο αυτές αλλαγές και να τις ψηφίσει μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Αυτό είναι το μόνο δίκαιο που μπορεί να κάνει πράξη αυτή η κυβέρνηση" καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το πλάνο της για επικοινωνιακή, όπως φαίνεται, διαχείριση του θέματος, η οποία θα καταλήξει για μία ακόμα φορά μάλλον σε αδιέξοδο.

Την Πέμπτη πραγματοποιείται συνάντηση των πολιτικών κομμάτων μετά από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών.

Από τη ΝΔ, τελικά αποφασίστηκε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης να ανταποκριθεί στην πρόσκληση. Ο λόγος είναι για να πιέσει την κυβέρνηση ο κ. Βορίδης να αποδεχτεί το αίτημα της ΝΔ μαζί με το σπάσιμο των περιφερειών, να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι μία διαδικασία που όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες.

Επίσης μέσα σε τρεις εβδομάδες θα μπορούσαν οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να δηλώσουν ότι θα ήθελαν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, να εγγραφούν στους καταλόγους στις πρεσβείες και τα προξενεία στον τόπο διαμονής τους οπότε να γίνει και η διασταύρωση με τους εθνικούς καταλόγους.

Αντίθετα η ΝΔ θεωρεί ότι αυτά τα οποία υπονόησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι μπορεί στο μέλλον οι νέοι του «braindrain» να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, είναι «μια ακόμη υπεκφυγή του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως εξηγούσαν αρμόδιες κομματικές πηγές, η διαδικασία της επιστολικής ψήφου «είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα και ως προς την προετοιμασία και ως προς την εφαρμογή της.

Προϋποθέτει ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν ενημερώσει πολύ νωρίτερα για την πρόθεση τους να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, επίσης να ψηφίσουν πριν από τις εθνικές εκλογές για να ανοιχτούν όλα μαζί τα ψηφοδέλτια μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Ελλάδα.

Οι κομματικές πηγές της ΝΔ έθεσαν και θέμα ως προς το αδιάβλητο αυτών των επιστολικών ψήφων. «Για αυτό και η συγκεκριμένη εκλογική μέθοδος εφαρμόζεται σε πολύ λίγες χώρες» επισήμαναν οι πηγές της ΝΔ. «Με απλά λόγια εκτιμούμε ότι η ιδέα που έριξε ο Τζανακόπουλος ήταν υπεκφυγή για να μην γίνει τελικά τίποτα» τόνισαν.

Όπως όλα δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δεδομένη την πρόταση Μητσοτάκη, εφόσον τελικώς παραστεί, θα επιχειρήσει να πείσει την κυβερνητική πλευρά να αποδεχτεί το παράλληλο σπάσιμο της Β Αθήνας με τη ψήφο των ομογενών. Σε κάθε περίπτωση τα επεισόδια θα είναι πολλά...