Εκνευρισμένος και «λίγος» ο Τσίπρας απέναντι στις Ομοβροντίες Μητσοτάκη για Θάνου και «Ρασπούτιν»

403

Την πρώτη έντονη μετεκλογική αντιπαράθεση είχαν από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, λίγες ώρες μάλιστα μετά από την ανακοίνωση της Εισαγγελίας Διαφθοράς ότι η υπόθεση Novartis, στο σκέλος που αφορούσε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, μπαίνει στο αρχείο.

Και είναι δεδομένο ότι και για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα (Στουρνάρας, Γεωργιάδης, Λοβέρδος) η μόνη οδός οδηγεί στο αρχείο.

Ίσως και αυτός να ήταν ένας από τους βασικούς λόγους του εκνευρισμνού που διακατείχε εχθές τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς την ώρα που κατηγορούσε τη ΝΔ ότι στήνει δικό της κράτος είχε ήδη καταρρεύσει μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές – δικαστικές σκευρωρίες που στήθηκε από το κράτος (ή το παρακράτος;) του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ' όλα αυτά, παρά την ένταση με την οποία επιχειρηματολόγησαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, η κόντρα τους δεν υπερέβη τα εσκαμμένα και δεν ξέφυγε σε προσωπικού χαρακτήρα αντιπαράθεση, ακόμη και όταν ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν δείχνει εμπιστοσύνη στους ίδιους τους υπουργούς του και γι΄ αυτό επέλεξε τη συγκεκριμένη δομή στο κυβερνητικό σχήμα που σκοπό έχει να ελέγχει τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις του προκατόχου περί μεθόδων λαϊκισμού στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με τη πυρκαγιά στο Μάτι καθώς και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Το να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό και για ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο οποίος με 40% έδωσε σ’ αυτή την παράταξη, τη δυνατότητα να κυβερνήσει τον τόπο», απάντησε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός.

«Και εν πάση περιπτώσει, ξεφύγετε επιτέλους από αυτή την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου, ότι τα κάνατε όλα τόσο καλά, ότι η οικονομία πήγαινε λαμπρά, ότι η μεσαία τάξη ευημερούσε, ότι το κράτος λειτουργούσε καλά και για κάποιο δυσεξήγητο λόγο ο ελληνικός λαός σας “μαύρισε”», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στη χώρα, κύριε Τσίπρα, και γι’ αυτό οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία και μας έδωσαν αυτή την εντολή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του νωρίτερα κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει την «ψευδή εντύπωση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών.

«Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση», συνέχισε ο τέως πρωθυπουργός.

«Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ. Μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη τότε υπηρετούσαν 53 άτομα. Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η κυρία Ξενογιαννακοπούλου όταν αποχώρησε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε μόνο 12.

Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πήρε το λόγο για να θέσει το εξής ερώτημα: «Αναρωτιέμαι, κ. Τσίπρα, έγιναν δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση για το ζήτημα των μετακλητών, γιατί δεν ήρθατε ποτέ να πείτε αυτά τα οποία λέτε σήμερα όταν ήσασταν Πρωθυπουργός;

Και εν πάση περιπτώσει, συνέχισε, «εάν σας ασκήθηκε μία κριτική, δεν αφορούσε μόνο τον αριθμό των μετακλητών, αφορούσε τη γενικότερη εντύπωση, κ. Τσίπρα, ότι διορίζατε την παρέα σας, τους κολλητούς σας και τους φίλους σας στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό σας ασκήθηκε κριτική. Όχι μόνο για τον αριθμό. Είμαι ο πρώτος ο οποίος αναγνωρίζω και μίλησα για παθογένειες δεκαετιών. Και γι’ αυτό φανταζόμουν ότι θα χαιρετούσατε την πρωτοβουλία μας και θα ανέμενα να την υπερψηφίσετε κιόλας».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «ο αριθμός των μετακλητών θα είναι πια αυστηρά προκαθορισμένος, ώστε ο κάθε υπουργός να μην μπορεί να τροποποιεί τα σχετικά διατάγματα και να προσθέτει μετακλητούς κατά το δοκούν». Διότι αυτό συνέβαινε στο παρελθόν, όπως παραδέχθηκε και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα επεσήμανε: «Συνέβαινε και επί δικών μας ημερών, συνέβαινε και επί δικών σας ημερών».

Διευκρίνισε αμέσως μετά ότι με το νομοσχέδιο «ορίζουμε έναν ελάχιστο αριθμό μετακλητών, οχτώ συγκεκριμένα, και προσθέτουμε ανάλογα με τον αριθμό των Γενικών Γραμματέων του κάθε Υπουργείου από ένα μετακλητό για να μπορέσουμε πράγματι να δώσουμε στα μεγαλύτερα Υπουργεία τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν περισσότερους μετακλητούς, διότι πολύ απλά έχουν μεγαλύτερο αντικείμενο».

Και απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε: «Συμφωνείτε, κ. Τσίπρα, με αυτή τη διάταξη; Συμφωνείτε; Ωραία, να την υπερψηφίσετε, λοιπόν αυτή την διάταξη. Χαίρομαι που εκμαιεύω από εσάς ψήγματα συναίνεσης».

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την ενοποίηση όλων των ελεγκτικών σωμάτων στον χώρο του Δημοσίου με την δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης αρχής. «Εσείς είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς; Είχε και κάποιο παρατσούκλι», είπε υπαινισσόμενος τον «Ρασπούτιν».

«Έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και έκανε δηλώσεις για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από την Επανάσταση και μετά», είπε. «Είναι λογικό η καταπολέμηση της διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ακολούθως ότι για αυτό ιδρύεται ανεξάρτητη αρχή, όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη ρύθμιση που έχει περιληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο –το λεγόμενο «διυπουργικό» που συζητείται από σήμερα στην Ολομέλειας της Βουλής- και αφορά την καθιέρωση ασυμβίβαστου για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κατελόγισε «υποκρισία» στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διάβασε παλαιότερη άποψη που είχε εκφράσει η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία με την ψήφιση της διάταξης πρέπει να αποχωρήσει από επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής λόγω του ότι υπηρέτησε στο νομικό γραφείο του κ. Τσίπρα.

«Για τριάκοντα αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή», είπε. «Όταν τοποθετήθηκε η κυρία Θάνου είχαμε εκφράσει αντίρρηση και είχα στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο», πρόσθεσε και κατέληξε: «Να μάθετε κ. Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση αυτά που έχει πει προεκλογικά κάνει, για συνέπεια να μας κατηγορείτε, όχι για ασυνέπεια».
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την κυρία Θάνου λέγοντας ότι στο νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού διατελούν και έχουν διατελέσει άριστοι νομικοί και πως περιποιεί τιμή στον κάθε πρωθυπουργό να έχει έναν έγκριτο νομικό και ακόμα μεγαλύτερη αν έχει διατελέσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στο ίδιο πνεύμα διατύπωσε υπαινιγμούς και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που ήταν, όπως είπε, ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα;» αναρωτήθηκε.

Έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί δεν τέθηκε ανάλογο ασυμβίβαστο και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως στον Συνήγορο του Καταναλωτή που προΐσταται ο κ. Ζαγορίτης, ο οποίος ήταν βουλευτής και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.