Έξαλλος ο Τσακαλώτος με τον Πετρόπουλο για το «Δώρο Πάσχα»

216

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στη δήλωση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, περί ενδεχόμενου να καταβληθεί επίδομα Πάσχα.

«Πρώτη φορά το άκουσα! Ρωτήστε τον κύριο Πετρόπουλο» ήταν η απάντηση του κ. Τσακαλώτου, που απάντησε σε έντονο ύφος, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Ολα ξεκίνησαν με τις πληροφορίες που διέρρευσαν το Σαββατοκύριακο στον Τύπο από το Μαξίμου οτι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει ένα είδος δώρου Πάσχα που έχει κοπεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, προβλέπεται χορήγηση 250 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους και 200 ευρώ στους συνταξιούχους, συνολικού ύψους 658 εκατομμυρίων ευρώ, που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση ενόψει Πάσχα σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Πρόκειται για τη χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού, για 3 εκατομμύρια συνταξιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα έρθει να συμπληρώσει το κενό του κομμένου δώρου Πάσχα ή του επιδόματος αδείας, ακόμη και αν δεν εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τις πληροφορίες ουσιαστικά επιβεβαίωσε η «βόμβα» Πετρόπουλου που έπεσε το πρωί, όταν σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό, όχι μόνο δεν διέψευσε τις φήμες περί επιδόματος το Πάσχα αλλά παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό.

Ο θόρυβος των δηλώσεων Πετρόπουλου έγινε ακόμα πιο έντονος, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ανοικτό μέτωπο με τους δανειστές για την α’ κατοικία και είναι προφανές ότι κάθε νέο μέτωπο δυσκολεύει τις διαβουλεύσεις.

Η κόντρα δείχνει ότι τα προεκλογικά σχέδια του επιτελείου του Μαξίμου που είναι αποφασισμένο να τα δώσει όλα εν όψει εκλογών, συναντά την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών που γνωρίζει φυσικά τις αντοχές της Οικονομίας αλλά και το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε ένα μπαράζ προεκλογικών παροχών, που φαίνεται πως είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης καθώς τα ποσοστά της καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις.

Το κόστος ενός τέτοιου επιδόματος αγγίζει τα 661 εκατ. Ευρώ κι εξαντλεί το λογιστικό κονδύλι των 658 εκατ. Ευρώ, που έχει, πλέον, ο Προϋπολογισμός λόγω του ότι δεν διάθεσε όλο το κονδύλι των 982 εκατ. Ευρώ που είχαν εγγραφεί ως υπόλοιπα για τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων.

Ο κ. Πετρόπουλος είπε, όμως κι άλλα και έχει ενδιαφέρον εάν θα επιβεβαιωθούν. Κατ’ αρχάς, εκτίμησε ότι οι διατάξεις για την α’ κατοικία δεν πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου, παρά το ότι από το Μαξίμου διέρρεαν την Τετάρτη ότι το πλαίσιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί.

Είναι ενδεικτικό ότι από το υπουργείο Οικονομικών διέρρεαν πριν από λίγο ότι «θα υπάρξουν εξελίξεις για την α’ κατοικία».

Ερωτήματα ανακύπτουν, επίσης, για τις 120 δόσεις, καθώς ο υφυπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν είτε συμφωνήσουν είτε διαφωνήσουν οι δανειστές, γεγονός που συνεπάγεται μονομερείς ενέργειες από την Αθήνα.