ΕΚΤ: Μήνυμα για μείωση των επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση

183
Στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου ο Ντράγκι

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).

Ωστόσο, η ΕΚΤ έστειλε σαφές μήνυμα χαλάρωσης της πολιτικής της το επόμενο διάστημα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,00%, το 0,25% και στο -0,40%, αντιστοίχως.

Όμως, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι «το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο της μεσοπρόθεσμα».

Είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που η ΕΚΤ κάνει λόγο για χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων σε ανακοίνωσή της, ενώ οι επενδυτές εκτιμούν ότι η μείωση των επιτοκίων θα αποφασισθεί τον Σεπτέμβριο.

Η ΕΚΤ αναφέρεται την ανάγκη για ιδιαίτερα διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα χαμηλότερα από τον στόχο.

«Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας ανάλογα, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο», αν οι προοπτικές για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό συνεχίσουν να υστερούν σε σχέση με τον στόχο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέθεσε στις σχετικές επιτροπές του ευρωσυστήματος να εξετάσουν επιλογές μέτρων, μεταξύ των οποίων και τις επιλογές για ένα νέο πιθανό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE).