Έκτακτες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ: Καταγράφεται κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα

163

Έκτακτες ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αναμένονται το απόγευμα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση με τα νεότερα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού, αλλά και για τις μεταλλάξεις, γιατί όπως φαίνεται η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί.

Κάθε Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, ωστόσο φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί και κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει ανακοίνωση σήμερα.

Την περασμένη Πέμπτη (15/7) από τον έλεγχο των 892 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 703 δείγματα μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ενώ 174 δείγματα αφορούν σε στελέχη του ιού που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων μετάλλαξης αφορούν στο στέλεχος Άλφα, 100 είναι της παραλλαγής Βήτα, 281 ανήκουν στην μετάλλαξη Δέλτα και 2 τη Γάμμα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά 21.824 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.

Από αυτά 18.908 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων και 2.183 προέρχονται από στοχευμένη λήψη.