Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ

631

Στο Κάιρο μετέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι με βασικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν και αιγυπτιακά ΜΜΕ, ο σκοπός της επίσκεψη Δένδιας στο Κάιρο είναι να υπογραφεί η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών.

Ειδικότερα η ιστοσελίδα Sada Elbalad, επικαλούμενη ελληνικές διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται η συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει πως θα επισκεφθεί την Αίγυπτο για μια παρόμοια συμφωνία.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμα ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Λίβυου Σάρατζ και του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς Κάιρο και Αθήνα συμφώνησαν πριν από μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.