Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ διαβουλεύσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Βήματα προόδου με επανέναρξη διερευνητικών επαφών

105
Τι ήταν η «έγγραφη συμφωνία» με Ελλάδας-Τουρκίας

Το μείζον θέμα της τουρκικής προκλητικότητας βρίσκεται πλέον ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, την ώρα που οι χώρες-μέλη αδυνατούν να βρουν τον κοινό τόπο ως προς τη διαχείριση ενός σύνθετου προβλήματος που παραμένει για δεκαετίες άλυτο και επηρεάζει όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα στην Ανατολή.

Ωστόσο, η απόφαση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για πρώτη φορά μετά το 2016, καταγράφεται ως ένα βήμα προόδου για αποκλιμάκωση της έντασης και για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επιπλέον, το τελευταίο εικοσιτετράωρο φούντωσαν τα σενάρια για τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν ακόμη και για κατ΄ ιδίαν συνάντηση.

Για την ελληνική πλευρά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αρκεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες.

Στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται πάντως  διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην Άγκυρα, ενώ τις τελευταίες μέρες επικρατεί έντονος διπλωματικός πυρετός ενόψει του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (λόγω του κρούσματος κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα), όπου θα συζητηθούν εκτενώς νέες κατευθύνσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Από τη μία πλευρά η Γερμανία τηρεί χαμηλούς τόνους στο θέμα αυτό, με πολιτικούς αναλυτές να μιλούν ακόμη και για «χάιδεμα αυτιών της Τουρκίας», ενώ από την άλλη, Γαλλία και Αυστρία τηρούν απαρέγκλιτα σκληρή στάση και ζητούν να υπάρξουν κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται πως ήδη, από τον περασμένο Αύγουστο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, έχει εγκρίνει ένα πλαίσιο κυρώσεων που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Μπορέλ.

Αυτό αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίασή της Δευτέρας, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών αναγνώρισε εξάλλου ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.