Ελληνοτουρκικές σχέσεις - Τα δύο σενάρια

224
Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία

Πιθανή ανάφλεξη στη Λιβύη θα μας βάλει νέες φωτιές

Στο Μαξίμου εκτιμήθηκε  η κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, για τις οποίες ασκούν ισχυρές πιέσεις οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί και το ΝΑΤΟ.

Δεν περιμένουν κάποια θεαματικά αποτελέσματα από τις διερευνητικές συνομιλίες, αλλά πιστεύουν ότι θα αποκλιμακώσουν για ένα διάστημα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Βέβαια δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των προκλήσεων σε περίπτωση κατά την οποία αρχίσει και πάλι ο εμφύλιος στη Λιβύη.
Ένα ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του Χαλίφα Χάφταρ, μπορεί να πυροδοτήσει ένταση και κατάσταση αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο.

Οι προειδοποιήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προς τον πολέμαρχο Χαλίφα Χάφταρ έχουν προκαλέσει συναγερμό σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Η Ευρώπη για μια ακόμα φορά έδειχνε αδιάφορη και δεν φρόντισε να τηρήσει ούτε τα προσχήματα, καταδικάζοντας το νέο ντελίριο προκλήσεων από τους Τούρκους.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να δημιουργεί ομπρέλα προστασίας γύρω από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αγαστή συνεργασία με την Ιταλία και την Ισπανία.

Άλλωστε οι Ιταλοί έχουν αναλάβει εργολαβικά μαζί με τους Τούρκους τα ενεργειακά πρότζεκτ στο Αζερμπαϊτζάν μαζί με μια σειρά μεγάλων οδικών έργων.

Απόλυτη είναι η ταύτιση Τούρκων και Ιταλών και στο μέτωπο της Λιβύης.