Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Σαράφης»-Θα καταθέσει τη Δευτέρα στην Προανακριτική

626

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) εμφανίστηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας θα καταθέσει τη Δευτέρα στην Προανακριτική Επιτροπή, που διερευνά τη σκευωρία της Novartis.

Ο μάρτυρας φέρεται να εμφανίστηκε αυτοβούλως, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα βίαιης προσαγωγής δεδομένου ότι δεν είχε εμφανιστεί για εξέταση ενώπιον της Προανακριτικής την προκαθορισμένη μέρα και ώρα.

Για την εμφάνιση και την πρόθεση του προστατευόμενου μάρτυρα να καταθέσεις ενημερώθηκε σχετικά και το Προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε έτοιμος να καταθέσει και αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες μετά την απάντηση του Άρειου Πάγου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Αυτή την απάντηση έδωσε νωρίτερα ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, που έθεσαν χθες σχετικά ερωτήματα.

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» θα γίνει με αλλοιωμένη φωνή και ηλεκτρονικά μέσα, σε διαφορετικό δωμάτιο.

Η απάντηση του Αρείου Πάγου

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, έκανε επίκληση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του νόμου περί προστατευόμενων μαρτύρων και της σχετικής υπουργικής απόφασης, από τα οποία προκύπτει ότι ο μάρτυρας καθορίζει πώς θα εξεταστεί.

Στο έγγραφό του, ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Για τα άλλα δύο ζητήματα που έθεσε η Προανακριτική Επιτροπή, δηλαδή την επανεξέταση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων και της διαβίβασης των εγγράφων του FBI, οι απαντήσεις θα δοθούν τη Δευτέρα.

Τι ισχύει για την κατάθεση των μαρτύρων

Για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Πλειοψηφία της Προανακριτικής: «Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο»

Η πρώτη αντίδραση μελών της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής είναι η εξής: «Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο. Το μείζον είναι οι δύο μάρτυρες να εξεταστούν και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Στη πρώτη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσουμε αν αυτή η εξέταση γίνει με τεχνικά μέσα. Δηλαδή, από άλλο δωμάτιο και με αλλοίωση της φωνής, όπως ζητούν οι μάρτυρες».