Εμπλέκουν τον γιο Μπάιντεν σε ιστορίες διαφθοράς, σεξ και ναρκωτικών

153

Πολιτική θύελλα έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι αποκαλύψεις για τον γιο του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ και τις επαφές του με Ουκρανό αξιωματούχο στον τομέα της Ενέργειας.

Στον καμβά των αποκαλύψεων μπήκαν επιπρόσθετα στοιχεία για τον Χάντερ Μπάιντεν από την έρευνα του δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι, βάσει της οποίας στα λάπτοπ που ελέγχονται, υπάρχουν και γυμνές φωτογραφίες του γιου του Τζο Μπάιντεν, αλλά και φωτογραφίες από χρήση ναρκωτικών.

Οι επαφές του Χάντερ Μπάιντεν με τον Ουκρανό αξιωματούχο φέρονται να έγιναν το 2015. Μετά τις καταγγελίες που έγιναν, ξεκίνησε έρευνα. Η εισαγγελία προχώρησε στην κατάσχεση φορητών υπολογιστών και άλλων στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί η σχέση που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του γιου Μπάιντεν και του Ουκρανού αξιωματούχου. Ο Χάντερ Μπάιντεν ελέγχεται διότι φέρεται να συζητούσε με τον Ουκρανό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πατέρα του.

Ο δικηγόρος του Τραμπ υποστήριξε ότι εντόπισε τουλάχιστον 40.000 μέιλ στα λάπτοπ που φέρονται να ανήκουν στον Χάντερ Μπάιντεν. Σε ορισμένα από αυτά τα μέιλ, υπάρχουν γυμνές φωτογραφίες και αναφορές σε ναρκωτικά.

Η υπόθεση έσκασε σαν «βόμβα» τρεις εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές, ξεσηκώνοντας μεγάλες αντιδράσεις στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ελεγχθεί και κατηγορηθεί με σφοδρότητα από τους Δημοκρατικούς για επαφές που είχε με αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μπάιντεν πίεσε την κυβέρνηση της Ουκρανίας να απολύσει τον επιθεωρητή που ερευνούσε την υπόθεση της εταιρείας φυσικού αερίου Burisma. Λίγους μήνες αργότερα, ο επιθεωρητής απολύθηκε, με το αιτιολογικό ότι διέρρευσαν στοιχεία της έρευνας σε άλλες χώρες.

Τα δημοσιεύματα των τελευταίων 24ωρων και ιδιαίτερα το ρεπορτάζ της New York Post, εκτόξευσαν το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την υπόθεση. Το Facebook, «μπλόκαρε» ορισμένα από τις σχετικές αναρτήσεις, προκαλώντας τις νέες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών, την ίδια στιγμή που η προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ κατηγρούσε τον γίγαντα των social media, ότι λειτουργεί υπέρ και ευνοεί την καμπάνια του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Η καμπάνια του υπηψηφίου των Δημοκρατικών απέρριψε τις κατηγορίες για τον Χάντερ και τις επαφές με τον Ουκρανό αξιωματούχο, παρ' ότι σε ένα από μέιλ επικοινωνίας, ο Ουκρανός ευχαριστεί για την πρόσκληση στην Ουάσινγκτον, «που του δίνει την ευκαιρία να συναντηθεί» με τον Τζο Μπάιντεν.

Εξηγήσεις από το Facebook για τον χειρισμό της υπόθεσης των μέιλ του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του υποψήφιου Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ζήτησε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Josh Hawley.

Ο γερουσιαστής Josh Hawley ζήτησε από το Facebook να εξηγήσει την απόφασή του να επιβραδύνει την εξάπλωση των αναφορών της Post σχετικά με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το φορητό υπολογιστή του Hunter Biden, λέγοντας ότι ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα πρέπει «να περιμένει την επίσημη έρευνα», πριν πάρει θέση.

«Θέλω να μάθω για ποιους λόγους λογοκρίνετε ενεργά μια ειδησεογραφική αναφορά για ενδεχόμενη παράνομη διαφθορά από τον υποψήφιο του δημοκρατικού κόμματος», δήλωσε ο Hawley στο Twitter. «Εάν έχετε αποδείξεις, αυτό είναι "παραπληροφόρηση" και αποκαλύψτε το αμέσως», ανέφερε.

Το Facebook ανέφερε επίσης ότι η ιστορία της Post θα ήταν κατάλληλη για έλεγχο από τρίτους που εκτιμούν τα γεγονότα, μία τακτική που ακολουθεί γενικά σε αναρτήσεις που παραπέμπουν σε fake news.

Ο Hawley συμμετέχει στην επιτροπή εσωτερικής ασφάλειας και κυβερνητικών υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία δήλωσε ότι ερευνά τα «κρυμμένα» έγγραφα που ελήφθησαν από έναν φορητό υπολογιστή που πιστεύεται ότι είναι του Hunter Biden.

Το Facebook δεν απάντησε αμέσως στη δήλωση του Hawley. Νωρίτερα, η εκστρατεία του προέδρου Τραμπ κατηγόρησε το Facebook ότι προσπαθούσε να αναδείξει τις εκλογές του 2020 υπέρ του Τζο Μπάιντεν. «Το Facebook παρεμβαίνει ενεργά στις εκλογές», έγραψε η εκστρατεία.