«Εμπόριο» ελπίδας για τον κορωνοϊό

356
«Εμπόριο» ελπίδας για τον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο 724 ανθρώπων με τους επιστήμονες να προσπαθούν να δημιουργήσουν είτε ένα εμβόλιο κατά του ιού είτε μία φαρμακευτική φόρμουλα για την αντιμετώπιση του.

Μία από τις τελευταίες προσπάθειες είναι αυτή των Κινέζων επιστημόνων που δοκιμάζουν ως πιθανή θεραπεία σε ασθενείς φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ασθενείς που πάσχουν από HIV.

Όμως, η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε πανικό στους πολίτες και «έκρηξη» της «μαύρης αγοράς» για τα συγκεκριμένα φάρμακα από ανθρώπους που είτε φοβούνται ότι θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό είτε φοβούνται ότι έχουν ήδη νοσήσει.

Πανικόβλητοι Κινέζοι έφτασαν στο σημείο να αγοράσουν το φάρμακο αυτό απευθείας από ασθενείς με HIV ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά με αγορές γενόσημων από την Ινδία, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι δοκιμές αυτού του φαρμάκου ξεκίνησαν στις 18 Ιανουαρίου σε 200 ασθενείς.

Χαρακτηριστική η μαρτυρία ενός χρήστη του κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo ο οποίος όταν ανακοίνωσε ότι έχει στοκ του επίμαχου φαρμάκου τότε για τρεις ημέρες δεν προλάβαινε ούτε να κοιμηθεί.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ζητούν το φάρμακο και δεν θέλω να χάσω χρόνο. Ο χρόνος είναι ζωή», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα.

Κινέζος μεσάζοντας από την πλευρά του εξομολογείται ότι έβγαλε κέρδος έως 40 ευρώ για κάθε ένα μπουκάλι του επίμαχου φαρμάκου υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μέχρι και παραγγελία για 600 χάπια από έναν και μόνο πελάτη.