«Εμβατήριο» έμπνευσης και προβληματισμού

267
«Εμβατήριο» έμπνευσης και προβληματισμού

Το «Εμβατήριο οπισθοπορείας» είναι το τρίτο λογοτεχνικό έργο του δημοσιογράφου Νίκου Λαγκαδινού.

Ένα εμβατήριο σε τόνους ελάσσονες που δεν θορυβεί, αλλά ανεπαίσθητα καλεί τους αναγνώστες του να στοιχηθούν μαζί του, να σκεφτούν, να προβληματιστούν, να κουβεντιάσουν με τον συγγραφέα.

Πρόκειται για μια έξοχη αφήγηση, διαιρεμένη σε είκοσι αυτόνομα κεφάλαια, μέσα στα οποία ο αναγνώστης ανακαλύπτει τις αγωνίες, τα αναγνωστικά ενδιαφέροντα, την έγνοια για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τη δημοσιογραφία, την κοινωνία, την πολιτική και όχι μόνον του Νίκου Λαγκαδινού.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον νεότατο στο χώρο των εκδόσεων “Δυτικό άνεμο”.

Τι είναι το “Εμβατήριο οπισθοπορείας”: “...είναι ένα είδος ημερολογίου, που φυσικά δεν κρύβει μυστικά, και τούτο έχει σχέση με τη νοοτροπία του καιρού μας που τα θέλει όλα εξηγήσιμα με τρόπο ορθολογικό. Κι ακόμα, προσπαθώ πάντα ν’ αναπτύξω κάτι που το πιστεύω ως άξιο λόγου. Μ’ αρέσει, επίσης, ν’ αναμοχλεύω τη μνήμη και συγκινούμαι όταν «βλέπω» ξανά, σαν κινηματογραφική ταινία, να περνούν με ταχύτατο ρυθμό εικόνες μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Οι τόποι που έζησα, οι νυχτωμένοι δρόμοι και η σιωπή τους, τα λιθόστρωτα της Θεσσαλονίκης και του Παρισιού, οι περίπατοι στη νυχτωμένη Γενεύη, η ομίχλη του Λονδίνου και του Αγίου Βασιλείου στον Πάρνωνα, οι διασκεδάσεις των νεανικών χρόνων, ο πατέρας, η μάνα, η σταφίδα στ’ αλώνια, οι συμμαθητές, ο άγριος καθηγητής της φυσικής και των μαθηματικών, η πρωινή μυρωδιά του φρεσκοψημμένου ψωμιού από το φούρνο και τα φαγητά που ευωδίαζαν στη γειτονιά –απ’ όποια γειτονιά κι αν πέρασα…” (από το Προλογικό του συγγραφέα).