Εμβόλιο: Όλα τα δεδομένα για την τρίτη δόση

127

Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν σε ολόκληρο τον πλανήτη και τις κυβερνήσεις μαζί με τους ειδικούς να επιχειρούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά κορωνοϊού να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ωστόσο πλέον το βασικό ερώτημα δεν είναι το «αν» θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτη -ή δεύτερη ανάλογα με το εμβόλιο- δόση, αφού αυτό θεωρείται σίγουρο. Το βασικό ερώτημα είναι το «ποιοι» και το «πότε».

Πολλοί κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται δημοσίως προαναγγέλλοντας ένα… νέο ραντεβού με την «Ελευθερία», περίπου ένα χρόνο μετά το τελευταίο μας.

Ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απάντησε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους επιστήμονες και όλες τις χώρες.

Πότε θα χορηγηθεί η τρίτη δόση και σε ποιους;

Η ίδια συμπλήρωσε πως «το πότε θα χορηγηθεί μια τρίτη δόση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που έχουμε για τη διάρκεια της ανοσίας και της φυσικής, αλλά και τον εμβολίων. Φαίνεται ότι για άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, η διάρκεια της ανοσίας ξεπερνά αυτό το εξάμηνο που είχε θεωρηθεί από την αρχή ως πιθανός χρόνος για να σκεφτεί κανείς για τρίτη δόση».

«Επομένως η ομάδες, οι οποίες με μελέτες αποδεικνύονται ότι θα χρειαστούν την τρίτη δόση είναι οι ομάδες είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω επαγγέλματος, είτε υποκείμενων νοσημάτων δεν έχουν την ανοσοανταπόκριση που περιμένουμε στους εμβολιασμούς» συμπλήρωσε σχετικά με τις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα.

«Η συλλογή όλων των δεδομένων συνεχίζεται, αλλά δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε την τρίτη δόση, ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν αρχικά σε αυτή τη διαδικασία» εξήγησε σε άλλο σημείο για να καταλήξει πως «είναι εμφανές ότι η προτεραιοποίηση που έγινε για τη χορήγηση των εμβολίων θα χρησιμοποιηθεί και για την τρίτη δόση».

«Τρίτη δόση για το περίπου το 90% του πληθυσμού»

Σίγουρη πως το 80% με 90% του πληθυσμού θα χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου, η κ. Παγώνη τόνισε ότι σίγουρα θα υπάρξει για το 80% με 90%. Για όσους εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, εκτίμησε ότι η τρίτη δόση τους θα χορηγηθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Σχετικά με τους εμβολιασμένους πολίτες που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με κοροναϊό, η κ. Παγώνη τόνισε ότι είναι πάνω από 5% με 7%.

Οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, η πρώτη αφορά όσους δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους που αποτελούν και την πλειοψηφία. Τα συμπτώματα που εμφάνισαν δεν είναι πολύ σοβαρά.

Για όσους εισήλθαν στο νοσοκομείο πλήρως εμβολιασμένοι η κ. Παγώνη ανέφερε ανήκουν στο «παραθυράκι» του 10% με 12%, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν μέχρι περίπου 90% ανάλογα με το σκεύασμα αλλά και τον οργανισμό.

Επεσήμανε τέλος ότι το 98% όσων δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και οι μεγάλης ηλικίας πολίτες με νοσήματα πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν τη ΜΕΘ.