ΕΝΦΙΑ: Υπόλογοι οι δήμαρχοι προς τους δημότες για την είσπραξη των χρημάτων

264

Προ των ευθυνών τους θα τεθούν οι δήμαρχοι της χώρας από τη στιγμή που θα μετατραπούν σε εισπράκτορες του ΕΝΦΙΑ.

Η προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά της είσπραξης του φόρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλάζει τα δεδομένα σε επίπεδο πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους με ταυτόχρονη περικοπή της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, καθιστά τους επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπόλογους στους δημότες.

Έτσι κάθε δημότης θα μπορεί να πιάσει από το... πέτο τον δήμαρχο της περιοχής του και να του ζητήσει τα... ρέστα όταν βλέπει προκλητικές δαπάνες για πανηγύρια και δημόσιες σχέσεις!

Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ από φόρος του κεντρικού κράτους μετατρέπεται σε έσοδο των δήμων, οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν τα χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Φόρους.

Όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, το ύψος της επιχορήγησης των δήμων είναι ίδιο με εκείνο της ετήσιας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, επιτυγχάνεται ένα ουδέτερο αποτέλεσμα καθώς ούτε το Κράτος αλλά ούτε και οι δήμοι θα δουν κάποια ουσιαστική αλλαγή στον προϋπολογισμό τους. 

Αν αυτά δεν διατίθενται σε έργα υποδομής και αναβάθμισης των περιοχών τους ώστε να ενισχυθούν οι αξίες των ακινήτων, τότε πολλοί δήμαρχοι θα έχουν... πρόβλημα.

Το σχετικό νομοσχέδιο μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους δήμους θα λαμβάνει και πρόνοια έτσι ώστε οι φτωχοί δήμοι ανά την επικράτεια με χαμηλές αντικειμενικές αξίες να συμπληρώνουν τα έσοδά τους με κρατική επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό.