Ενόχληση των ΗΠΑ για το βέτο της Γαλλίας σε Σκόπια και Αλβανία

213
ΗΠΑ: Ενόχληση για το βέτο σε Σκόπια-Αλβανία

Την ενόχλησή του εξέφρασε το State Department μετά το βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων και της Αλβανίας. Οι ΗΠΑ δηλώνουν την «απογοήτευσή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ανακοίνωσή του το State Department εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες μπλόκαραν η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία. Όπως τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικός εταίρος Σκοπίων και Αλβανίας, οι οποίες συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δέσμευση των Σκοπίων και Αλβανίας για διατλαντική ολοκλήρωση και τις φιλοδοξίες τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις πολύ ισχυρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των χωρών συμφωνώντας να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης αυτή τη στιγμή.

“Μία θετική απόφαση θα είχε επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής τους πορείας και θα κακοήθεις εξωτερικούς παράγοντες, που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις δυτικές αξίες και την ευρωατλαντική κοινότητα”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

“Αναγνωρίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είπε «όχι» στην Αλβανία και στα Σκόπια ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε νέες προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης.

Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταλήξει σε συναίνεση για μια θετική απόφαση και για τις δύο χώρες πολύ πριν την διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων τον προσεχή Μάιο”, προσθέτει State Department.

“Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στρατηγικός εταίρος των Σκοπίων και της Αλβανίας καθώς συνεχίζουν τις εργασίες τους για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την περαιτέρω καταπολέμηση της διαφθοράς, την ανάπτυξη των οικονομιών τους και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ενθαρρύνουμε και τις δύο χώρες να παραμείνουν σταθερές στην οικοδόμηση μιας διαφανούς, δημοκρατικής κοινωνίας που βασίζεται σε κανόνες και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών”, συμπληρώνουν οι ΗΠΑ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με Ευρωπαίους εταίρους για την προώθηση κοινών στόχων σταθερότητας και ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια”, καταλήγει η αμερικανική διπλωματία.