Ένταση στη Βουλή: Ερώτηση Λοβέρδου για οικονομικά ανταλλάγματα σχετικά με το Σκοπιανό

22
Λοβέρδος για υπόθεση Σαουδικής Αραβίας

«Φωτιά» στη συνεδρίαση της Βουλής έβαλαν οι δηλώσεις του Παναγιώτη Σγουρίδη των ΑΝΕΛ ότι η συμφωνία με τα Σκόπια υπεγράφη προκειμένου η χώρα να πάρει ανταλλάγματα στο θέμα του χρέους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από τον παρόντα βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη να πάρει θέση.

Α. Λοβέρδος: «Ακούσαμε τον κ. Σγουρίδη να λέει ότι πήραμε ανταλλάγματα για το χρέος προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία με τα Σκόπια. Αυτή η ζυγαριά πρέπει να καταγγελθεί και από σας, τον άκουσα τον κ. Σγουρίδη, αναπαράγεται η δήλωση του, πρέπει να καταγγελθεί και από σας κ. Κατσίκη».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή των ΑΝΕΛ ο οποίος φώναζε από το έδρανο του με αποτέλεσμα να του απαντήσει εκ νέου ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Α. Λοβέρδος: «Ερεθίζεστε με το παραμικρό, αυτοί είστε, δεν ανέχεστε την αντιπολίτευση, δεν θέλετε αντιπολίτευση, δεν έχετε σχέση με την δημοκρατία».
Το λόγο πήρε ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ο όποιος επέκρινε τόσο τον Ανδρέα Λοβέρδο όσο και τον προεδρεύοντα Δημήτρη Κρεμαστινό.

Γιάννης Αμανατίδης: «Ο κ. Λοβέρδος ήταν εκτός θέματος έπρεπε να τον είχατε διακόψει, όποιος βουλευτής θέλει να πει την άποψή του για διάφορα θέματα υπάρχουν τηλεοράσεις, υπάρχουν ραδιόφωνα, να πάει να κάνει τις δηλώσεις του. Δε γίνεται στα 7 λεπτά της ομιλίας του τα 6 να είναι για θέματα πολιτικής άσχετα με το νομοσχέδιο. Διαμαρτύρομαι για τη στάση του».

Ο κ. Κρεμαστινός από την πλευρά του προσπάθησε να δικαιολογήσει την στάση που κράτησε.

Δ. Κρεμαστινός: «Οι ομιλητές πρέπει να είναι εντός του θέματος αλλά όμως και οι πολιτικοί αρχηγοί πολλές φορές επεκτείνονται σε όλα τα θέματα και πολλές φορές έχουν προσωπικούς διαλόγους που δεν έχουν σχέση ούτε με τα νομοσχέδια ούτε με τη Βουλή.

Το Προεδρείο πολλές φορές είναι δημοκρατικό και ανεκτικό, γιατί αν γίνει αυστηρό τότε εσείς οι ίδιοι οι βουλευτές θα στραφείτε κατά του προεδρείου και θα λέτε ότι ασκείται βία στη Βουλή. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση σοβαρότητα και τήρηση του κανονισμού».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε εκ νέου το λόγο για να πει ότι αυτή είναι μία τακτική που το κόμμα του ασκεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου να θέτει θέματα επικαιρότητας στη Βουλή.

Α.Λοβέρδος: «Είναι θλιβερό η Βουλή να είναι ανοιχτή, να έχουμε συνεδρίαση, η κοινωνία έξω να έχει μια σειρά από προβλήματα κι εμείς θα συζητάμε για άλλα. Εχουμε τη δυνατότητα να ενώνουμε την κοινωνία με τη Βουλή. Κύριε Αμανατίδη εσείς είστε υπουργός, για θέματα Βουλής μπορεί να πάρει το λόγο ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος».

Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε και ο κ. Κατσίκης από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να απαντήσει στον Ανδρέα Λοβέρδο όμως ο προεδρεύων Δημήτρης Κρεμαστινός δεν του τον έδινε ζητώντας η συζήτηση να περιοριστεί στο νομοσχέδιο.

Κ. Κατσίκης: «Αν θέλατε να περιοριστούμε μόνο στο νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχατε φροντίσει να περιοριστούμε μόνο στο νομοσχέδιο»

Μέσα στο γενικό κλίμα το λόγο ζήτησε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος προκειμένου να ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή η συμφωνία που ετοιμάζουμε την Αλβανία

Γ. Κουμουτσάκος: «Υπάρχουν πληροφορίες ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με την Αλβανία. Η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει το κείμενο πριν από την υπογραφή της προκειμένου να γίνει συζήτηση στη Βουλή. Να μη γίνουν τα ίδια που έγιναν και με τη συμφωνία με τα Σκόπια»