Έντονες αντιδράσεις για μία… περίεργη απόφαση της Τουλουπάκη (έγγραφα)

613
Προανακριτική Novartis: «Προσβλητική η άρνηση Τουλουπάκη να καταθέσει»

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί μία κίνηση της εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη για τη σκευωρία Novartis.

Η εισαγγελέας διαβίβασε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ και Novartis, αλλά με ανεπίσημη μετάφραση ενός εγγράφου.

Στο διαβιβαστικό της Εισαγγελίας η Ελένη Τουλουπάκη μεταξύ άλλων αναφέρει «Σας διαβιβάζουμε συνημμένα δύο έγγραφα των δικαστικών αρχών των Η.Π.Α. με στοιχεία UNITED STATES DISTRICT COURT DISTRICT OF NEW JERSEY – Criminal No. 20-538 – και UNITED STATES DISTRICT COURT DISTRICT OF NEW JERSEY –CASE NO.20-cr-, τα οποία εστάλησαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Υπηρεσίας μας την 25-6-2020 και ώρα 8.17 μ.μ. από το Νομικό Γραφείο της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, γνωρίζοντας σας ότι έχουν ήδη διαβιβασθεί προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για επίσημη μετάφραση τους».

Ωστόσο, στο ίδιο διαβιβαστικό η Ελένη Τουλουπάκη επιλέγει να κάνει ανεπίσημη μετάφραση σε συγκεκριμένες σελίδες του κειμένου από το δικαστήριο του Νιου Τζέρσι όπου ξεκίνησε η διαδικασία του συμβιβασμού και όχι στο τελικό κείμενο της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ με βάση το οποίο ολοκληρώθηκε η εξωδικαστική συμφωνία της εταιρείας με την Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τα έγγραφα που έστειλε η Ελένη Τουλουπάκη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής:

 

Ν.Δ.: «Σκόπιμη η επιλεκτική μετάφραση Τουλουπάκη για να στηρίξει το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ»

Η επιλογή της μετάφρασης μόνο συγκεκριμένου τμήματος από το σύνολο των εγγράφων που έχουν στείλει οι ΗΠΑ και η αναφορά για αξιωματούχους που προτρέπονταν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους σε αλλοδαπή κυβέρνηση για να βοηθήσει με τις ενέργειες της την Novartis, όπως ανέφεραν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, έγινε σκοπίμως προκειμένου να στηριχθεί το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, αφού στο τελικό κείμενο με βάση το οποίο έγινε η συμφωνία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν υπάρχει καμία από αυτές τις αναφορές.

Μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής σχολιάζοντας την κίνηση της Ελένης Τουλουπάκη παρατηρούσε ότι «λειτουργεί ήδη ως κατηγορούμενη που προστατεύει τον εαυτό της παρά ως Εισαγγελέας Διαφθοράς».

Το κείμενο αυτό, με εσκεμμένα λανθασμένη μετάφραση επιχειρεί να εμφανίσει ως «κρατικούς αξιωματούχους» όσους ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο που έληξε με συμβιβασμό, χωρίς να έχει αποδειχθεί η εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Λοβέρδος: «Η Τουλουπάκη παραπλανά τη Βουλή και θα λογοδοτήσει»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Action 24 το βράδυ της Παρασκευής, επεσήμανε ότι η Ελένη Τουλουπάκη «στέλνει παραπλανητικά έγγραφα στη Βουλή και θα δώσει λόγο και γι' αυτό για την παραπλάνηση του Κοινοβουλίου».