Τι κρύβεται πίσω από την νέα τουρκική πρόκληση

261

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Oruc Reis»: Βρίσκεται νότια του Καστελόριζου

Νέος γύρος προκλήσεων από την Τουρκία ξεκίνησε από χθες. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Το τουρκικό σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Στις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού κυβερνώντος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ, για τις νέες προκλητικές δραστηριότητες του Ορούτς Ρέϊς στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, με τίτλο: «Το «Oruc Reis» επέστρεψε στο καθήκον: Περιμένουμε καλά νέα».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το «Oruc Reis» κινείται νότια του Καστελόριζου, μαζί με τα βοηθητικά πλοία Τζέγκινζχαν και Αταμάν «ακτινογραφώντας» τη θαλάσσια περιοχή και επιτελώντας ένα σημαντικό έργο στον τομέα των σεισμικών ερευνών για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως: «Αναμένουμε καλά νέα από το «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο» εννοώντας τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.

Νωρίτερα ο Ομέρ Τσελίκ είχε προειδοποιήσει με προκλητικό τρόπο πως: «Δεν κάνουμε παραχωρήσεις σε όσους επιδιώκουν την επιβολή», αφήνοντας αιχμές για την Ελλάδα, τονίζοντας προκλητικά τη συνέχιση των ερευνών του «Oruc Reis» στο πλαίσιο προώθηση της νέο-οθωμανικης ιδέας της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Στο θέμα της προστασίας των εδαφών μας, της «Γαλάζιας Πατρίδας» μας και των αιθέρων μας είμαστε το πιο αποφασισμένο έθνος. Όσοι θέλουν να διαπραγματευτούν είμαστε το καλύτερο κράτος για να διεξάγει κάποιος διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν κάνουμε παραχωρήσεις σε όσους επιδιώκουν την επιβολή. Στο πλαίσιο αυτών των αρχών λέμε "ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο”», έγραψε ο Τούρκος αξιωματούχος.

orys