Επενδύουν σε μπαράζ παροχών- «Θυμήθηκαν»... Ιούνη μήνα Τέχνη και Αθλητισμό

162
O Τσίπρας συνεχίζει να τάζει

Τρεις εβδομάδες πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, χωρίς τέλος είναι η παροχολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έπειτα από τα «δώρα», επιδόματα, τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τους «μποναμάδες» που μοίραζε αφειδώς και επί ένα δίμηνο με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, τώρα επιδίδεται σ' ένα «πάρτι» επιχορηγήσεων και χρηματοδοτήσεων της τελευταίας στιγμής σε πολιτιστικούς οργανισμούς, αθλητικά σωματεία και δήμους σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους και να μην υποστεί νέα συντριβή από τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, στο νέο μπαράζ παροχών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο διανέμει κονδύλια και έκτακτες επιχορηγήσεις σε μικρούς αθλητικούς συλλόγους και σωματεία μόλις λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Σε άλλες δε περιπτώσεις, το υπουργείο έκρινε ότι τώρα -παραμονές των εκλογών- είναι ο κατάλληλος χρόνος να δοθούν χρηματοδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε δήμους για να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις γηπέδων.

Η κυβέρνηση μάλιστα εμφανίζεται «κουβαρντού» αυτή την περίοδο και στην προώθηση του πολιτισμού και της παραγωγής τέχνης. Αλλωστε στην Ελλάδα μεγάλη μερίδα πολιτών δηλώνουν καλλιτέχνες και δεν αποκλείεται στην Κουμουνδούρου να θεωρούν ότι πρόκειται για μία σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων.

Μετά το τέλος του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών το υπουργείο Πολιτισμού μοίρασε απλόχερα έκτακτες επιχορηγήσεις σε αρκετά πολιτιστικά σωματεία και συλλόγους ανά την Ελλάδα ποντάροντας στην ψήφο της Τέχνης.

Αλλά και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αυτές τις μέρες έχει ενισχύσει με επιχορηγήσεις τοπικούς συλλόγους στα νησιά για εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητές τους.

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι μία τέτοια πρακτική της κυβέρνησης και των υπουργείων της είναι παράνομη. Αλλωστε αυτές οι επιχορηγήσεις δίνονται σε πολλές περιπτώσεις, αφού έχουν προηγηθεί σχετικά αιτήματα συλλόγων. Το ερώτημα είναι όμως αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι δεοντολογικό και ηθικό οι ενισχύσεις αυτές να χορηγηθούν εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Από τις αρχές Ιουνίου και μετά το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να ενισχύσει μία σειρά πολιτιστικούς οργανισμούς, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που ασχολούνται με τις τέχνες αλά και δημοτικά περιφερειακά θέατρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, ανάμεσα στους φορείς που επιχορηγήθηκαν είναι η «Αrcadian Screenings αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία» -με 5.000 ευρώ- «με σκοπό την κάλυψη δαπανών του 4ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Arcadian Screenings», που διεξήχθη από 19-26 Φεβρουαρίου σε Τρίπολη, Δημητσάνα και Μεγαλόπολη, ο πολιτιστικός φορέας «Αστροναύτες - αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία» (με 800 ευρώ και ημερομηνία απόφασης την 7η Ιουνίου) που ασχολείται με την παραγωγή και διοργάνωση καλλιτεχνικών δράσεων «για την ενίσχυση των ιδρυτικών του σκοπών στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων».

Μεγαλύτερα ποσά έχουν δοθεί αυτές τις μέρες σε οργανισμούς που έχουν μεγαλύτερες καλλιτεχνικές παραγωγές όπως είναι περιφερειακά θέατρα των δήμων.

Για παράδειγμα το υπουργείο Πολιτισμού στις 29 Μαΐου, τρεις μέρες δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, επιχορήγησε με 35.000 ευρώ το δημοτικό περιφερειακό θέατρο Αγρινίου και με το ίδιο ποσό, μερικές μέρες αργότερα, το δημοτικό περιφερειακό θέατρο της Βέροιας.

Παράλληλα με 25.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού στις 7 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση, όμως, όπως προεξοφλείται, έχει επιδοθεί σε… κυνήγι ψήφων ακόμη και στα τοπικά πρωταθλήματα. Τις πρώτες μέρες του Ιουνίου ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έχει υπογράψει αποφάσεις για την έκτακτη επιχορήγηση 13.500 ευρώ στον «Αθλητικό Σύλλογο Σούρμενων Αττικής» και 10.000 ευρώ στον «Αθλητικό Ομιλο Αναγέννησης Μοσχάτου».

Παραμονές των βουλευτικών εκλογών δε, η κυβέρνηση έχει δείξει ξαφνικά τεράστιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του αθλητισμού στους δήμους, τις τοπικές κοινωνίες και τις περιφέρειες. Και προχώρησε σε γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις σε δήμους για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων ή τη βελτίωση άλλων.

Χρηματοδοτήθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμος Νάουσας για την κατασκευή ελαστικού τάπητα στα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ Αγγελοχωρίου με 19.559 ευρώ, ο Δήμος Παλαμά Καρδίτσας με 6.234 ευρώ για τη βελτίωση του δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου αλλά και ο Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων με 32.638 ευρώ για την αναβάθμιση χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αγάπη και αφοσίωση στον πολιτισμό των νησιών δείχνει προεκλογικά και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού και αυτό ικανοποίησε, όπως όλα δείχνουν, αιτήματα συλλόγων και φορέων.

Στις 10 Ιουνίου επιχορήγησε με 70.000 ευρώ την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου για τη διοργάνωση και πραγματοποίηση της 31ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Ρόδο από 24 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2019.

Παράλληλα, το υπουργείο έδωσε 1.500 ευρώ στον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Γέρας και 2.000 ευρώ στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» για τις εκδηλώσεις μουσικής και χορού που θα διοργανώσουν στα τέλη Ιουνίου και Ιουλίου αντίστοιχα.

Ακόμη, στις 4 Ιουνίου το υπουργείο Ναυτιλίας επιχορήγησε με 2.000 ευρώ τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου για την έκδοση συγγράμματος με τίτλο «Μητροπολιτικός Κώδικας της Χάλκης Δωδεκανήσου Προικοσύμφωνα, Διαθήκες, Δωρητήρια, Πωλητήρια επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τέλη 19ου - αρχές 20ού».