Επικοινωνία Μέρκελ-Μητσοτάκη: Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός από την καγκελάριο

143

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θέλησε να ενημερωθεί από τον Ελληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στη δομή φιλοξενίας στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανγκελα Μέρκελ ρώτησε τον Ελληνα πρωθυπουργό πώς θα μπορούσε να συμβάλει η Γερμανία στην αποσυμφόρηση της κατάστασης στη Λέσβο, μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν τη δομή φιλοξενίας στη Μόρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να της ζητεί να φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων που δεν έχουν πού να μείνουν μετά τα τελευταία γεγονότα.

Ωστόσο, φαίνεται πως η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή και ό,τι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, ώστε να μην δούμε ξανά εικόνες όπως αυτή στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων στο Βερολίνο, που επικαλείται η «Bild», η κοινή δράση αφορά Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα δεχθούν ανήλικους πρόσφυγες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ.

Στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Νωρίτερα, με τρεις πτήσεις μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τη Λέσβο 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φωτιές.

Η μεταφορά των παιδιών ξεκίνησε χθες το βράδυ και ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί με την πτήση που μετέφερε τα τελευταία 75 προσφυγόπουλα. Τα παιδιά υποδέχονταν στο αεροδρόμιο Μακεδονία κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, προκειμένου να συντονίσουν τη μεταφορά σε ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας.

Τεστ κορωνοϊού σε όλα τα παιδιά από τη Μόρια
Σημειώνεται ότι σε όλα τα προσφυγόπουλα διενεργήθηκε τεστ κορωνοϊού πριν από την αναχώρησή τους από τη Λέσβο και για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν θα τεθούν σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου συνοδεύει τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.