Επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν: Τι συζήτησαν

101
Επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν: Τι συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο επέκρινε σήμερα «τις πολύ επιθετικές και μη εποικοδομητικές» δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε ομιλία του ζήτησε την απελευθέρωση του Ρώσου αντιφρονούντα, Αλεξέι Ναβάλνι.

«Προς λύπη μας αυτή η ρητορική είναι πολύ επιθετική και μη εποικοδομητική», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει «μια βάση για συνεργασία, παρά τον μεγάλο όγκο των διαφωνιών και τις διαφορές σε ζητήματα- κλειδί».

Ο Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, δήλωσε ότι υιοθέτησε έναν πολύ πιο σκληρό τόνο σε σχέση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ στη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι τόνισε στον Πούτιν πως «ο καιρός κατά τον οποίο οι ΗΠΑ υποχωρούσαν απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας (…) έχει παρέλθει», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα αντισταθεί «στην πρόθεση της Ρωσίας να αποδυναμώνει τη δημοκρατία μας».

Ο Τζο Μπάιντεν δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Μόσχας, όμως προχώρησε σε προειδοποιήσεις αναφερόμενος συγκεκριμένα στη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι.