Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως 295 ευρώ

176
Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως 295 ευρώ - Πότε πληρώνονται

Με αγωνία περιμένουν οι συνταξιούχοι να δουν αν θα πάρουν αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις.

Ειδικότερα, συνολικά 253.817 συνταξιούχοι θα δουν από σήμερα το απόγευμα στις επικουρικές συντάξεις τους με τη σύνταξη του Ιουνίου που πληρώνεται αύριο, Τριτη, αυξήσεις από 6,5 ευρώ έως και 295 ευρώ.

Οι αυξήσεις αφορούν σε συνταξιούχους 20 Ασφαλιστικών Ταμείων που είχαν μειώσεις μετά τον Ιούνιο του 2016 επειδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”.

Οι μειώσεις ακυρώθηκαν κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), την οποία εφάρμοσε η Κυβέρνηση προβλέποντας στο νόμο 4670/2020 (ασφαλιστικός νόμος Βρούτσης) την επαναφορά των επικουρικών στα επίπεδα που ήταν πριν από τις περικοπές του Ιουνίου του 2016. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις παίρνουν οι συνταξιούχοι τραπεζικοί, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και άλλων φορέων και τις μικρότερες οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Οι διαφορές έχουν να κάνουν με το μέγεθος της περικοπής. Στα επικουρικά ταμεία των τραπεζών του ΙΚΑ κ.α οι μειώσεις ήταν 55% και 50,73% ενώ στο ΤΕΑΔΥ (επικουρικό Δημοσίου) οι μειώσεις ήταν ελάχιστες έως μηδενικές μετά την ακύρωση της κράτησης του νόμου 3996/2011 που διατηρούσε το ΕΤΕΑ στα παλιά αντί στα νέα ποσά επικουρικών.

Τα ποσά των αυξήσεων πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων για την αυριανή πληρωμή και τα δουν από το απόγευμα στο ATM. O νόμος έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019 για τις επικουρικές και για τον λόγο αυτό οι αυξήσεις που καταβάλλονται τώρα έχουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και Μάιο του 2020 που είναι οκτώ μήνες.

Τα αναδρομικά των αυξήσεων για αυτό το οκτάμηνο θα πληρωθούν τον Οκτώβριο του 2020.