Επιμένει ο Ακιντζί: «Θα κάνουμε κι εμείς γεωτρήσεις»

95

«Η εφαρμογή της πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για αποκέντρωση θα μετέτρεπε την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κομπάρσο», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Haberturk.

Παράλληλα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει ότι το Φεβρουάριο η Τουρκία παρεμπόδισε την γεώτρηση της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3, αλλά «δεν γίνεται να κάνουμε πάντα το ίδιο». Μάλιστα, όπως είπε, η τουρκοκυπριακή πλευρά προτίθεται να προχωρήσει στις δικές της γεωτρήσεις.

Ειδικότερα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης προτείνει, μεταξύ άλλων, «να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες και ως αντάλλαγμα το Υπουργικό Συμβούλιο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία» αντί να χρειάζεται και η μία τουρκοκυπριακή θετική ψήφος για να ληφθούν αποφάσεις.

Ερωτηθείς δε για το τι μπορεί να κάνει η τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, ο ηγέτης του Ψευδοκράτους είπε πως τον Φεβρουάριο η Τουρκία παρεμπόδισε την γεώτρηση της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3.

«Αυτή η παρεμπόδιση δεν είναι δυνατή πάντα. Τι είναι δυνατόν τότε; Εάν εσύ κάνεις γεώτρηση και δεν συνεργάζεσαι, δεν ακούς από λόγια τότε κι εγώ θα κάνω γεώτρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της και «στα ανατολικά υπάρχουν κάποιες περιοχές οι οποίες συγκρούονται με τα τεμάχια της ελληνοκυπριακής πλευράς», αλλά και «ανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού υπάρχουν περιοχές που τις έχουν ανακηρύξει οι Τουρκοκύπριοι και συγκρούονται με τεμάχια των Ελληνοκυπρίων».

Σε ερώτηση πάντως εάν θα αυξηθεί η ένταση ή αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε λύση, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η ευχή του είναι να γίνει το δεύτερο να μην οικειοποιηθούν δικαιώματα μονομερώς.

«Θα το δούμε αυτό την περίοδο μπροστά μας αλλά δεν μας άφησαν άλλη εναλλακτική», πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.