Επιμένουν στη Θεσμική Εκτροπή παρά την γενική κατακραυγή, στο παρά πέντε της εξόδου- Ποιος ο ρόλος του ΠτΔ

21

Λίγα 24ωρα πριν την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές αλλά και στην αυτοδιοίκηση, η πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί στο διορισμό της νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο (προέδρου και εισαγγελέως), ορίζοντας ως ημερομηνία δειξαγωγής εκλογών την 7η Ιουλίου 2019, αντί για την εύλογη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τον πανεπιστημιακό, νομικό και δικαστικό κόσμο.

Μάλιστα, με την κυβερνητική άποψη συντάχθηκε την Τετάρτη και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για τις επίμαχες προαγωγές, ενώ αναζητήθηκε και βρέθηκε λύση, έτσι ώστε να μην μπλοκάρει το θέμα των διορισμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι, αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές, είναι αυτονόητο ότι, η κυβέρνηση -μια κυβέρνηση δηλαδή υπό προθεσμία όπως επισημαίνουν οι πανεπιστημιακοί και οι νομικοί - δεν νοείται, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, αλλά και στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών, να λαμβάνει καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.

Πολύ περισσότερο, συνεχίζουν, δεν μπορεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν και οι διατυπώσεις έγκυρών πανεπιστημιακών δάσκαλων, που δεν πρόσκεινται στη Ν.Δ., όπως είναι οι κ.κ. Αντώνης Μανιτάκης, Νίκος Αλιβιζάτος και Μιχάλης Σταθόπουλος.

Μάλιστα, ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης, χαρακτηρίζει «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος», την περίπτωση κατά την οποία να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει ότι «έχει χάσει η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα».

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει σε τοποθετήσεις νέων προσώπων, παραβιάζεται η συνταγματική δεοντολογία όλων των θεσμικά ώριμων χωρών και η συνταγματική η αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Παράλληλα, ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος συμφωνεί απόλυτα με τις απόψεις των συναδέλφων του και τονίζει ότι «μια τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική».

Τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Σε περίπτωση που παρά την κατακραυγή η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στις επιλογές της, μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αυτός που μπορεί να «φρενάρει» τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Και αυτό διότι αυτός είναι που καλείται να εκδώσει το σχετικό προεδρκό διάταγμα και που, κατά το Σύνταγμα, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την υπογραφή του έως ότου λήξει η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλείου Πέππα στις 30 Ιουνίου, μία μόλις εβδομάδα δηλαδή πριν τις κάλπες.

Να θυμίσουμε πως ο κ. Παυλόπουλος, το 2016 όταν και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να τοποθετήσει την κυρία Ξένη Δημητρίου νωρίτερα του κανονικού στη θέση της Εισαγγελεως του Αρείου Πάγου, είχε αρνηθεί να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα μέχρι να αποχωρήσει η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Θεωρείται μάλλον βέβαιο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα αλλάξει στάση αυτή τη φορά σε σχέση με το 2016.

Η Νέα Δημοκρατία

Το κόμμα της αξιωματικής έχει ξεκαθαρίσει ότι η Κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, ότι θα ζητήσει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί να λαμβάνει καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει:

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».