Επίσημη κυβερνητική παραδοχή: "Τσεκούρι" στις συντάξεις από 1/1/2019!

33
“Τσεκούρι” στις συντάξεις από 1/1/2019

Η συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα για κούρεμα των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις σημερινές συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στις συνομιλίες που γίνονται σε γνωστό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν επέμειναν στην αξίωσή τους για μείωση του αφορολόγητου από την Ιανουαρίου του 2019, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από το συμφωνηθέν.

Το ΔΝΤ δέχτηκε να εφαρμοστεί η συμφωνία που είχε συνομολογηθεί μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Τρόικα, γεγονός που σχεδόν προκάλεσε πανηγυρισμούς στο επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου επειδή το Ταμείο δεν επέμεινε να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αναφέρει το newmoney.gr.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την πορεία των συζητήσεων σήμερα Πέμπτη, δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα και των εκπροσώπων των πιστωτών, επαναβεβαιώθηκε και η συμφωνία ότι το «κούρεμα» των συντάξεων με βάση τον ψηφισθέντα νόμο Κατρούγκαλου θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των πιστωτών ανέφεραν ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία, το λεγόμενο «staff level agreement» το Σάββατο.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε:

- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επιτευχθούν οι ονομαστικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τη διετία 2018- 2019. Υπό συζήτηση μόνο το μέγεθος υπέρβασης (θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες).

- Το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα από 2,9% σε 3,5%.

- Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολόγητου.

- Τα συμπεφωνημένα (συντάξεις- αφορολόγητο) θα εφαρμοστούν αλλά προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων.

- Θα αναθεωρήσουμε τις φετινές προβλέψεις για το ΑΕΠ στο 2 - 2,1%. Λήφθηκαν υπόψιν αυτές οι αναθεωρήσεις για τη συμφωνία στα δημοσιονομικά.

«Θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA), μην έχετε καμία αμφιβολία», είπε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στους δημοσιογράφους.