Επιστήμονες: Συνέπειες 70 τρισ. δολαρίων από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική

99
Συνέπειες 70 τρισ. δολαρίων από το λιώσιμο πάγων στην Αρκτική

Η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από το λιώσιμο των πάγων θα επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα επιβαρύνει τον παγκόσμιο «κλιματικό λογαριασμό» με 70 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές συνέπειες από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική θα είναι τεράστιες και αναμένεται να επηρεάσουν όλο τον κόσμο, ενώ όπως επισημαίνουν οι ερευνητές ο οικονομικός αντίκτυπος θα «αγγίξει» τα 70 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2300.

Συγκεκριμένα, εάν οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Παρισίων δεν εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους για την Κλιματική Αλλαγή σε συνδυασμό με το λιώσιμο των πάγων στη Αρκτική, θα εχει ως αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 5% και ό,τι συνεπάγεται αυτό στα σχετικά κόστη, αναφέρει έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Nature Communications.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που μπορεί να υπολογίσει τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.

Ακόμα, στην έρευνα αναφέρεται ότι το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική θα αυξήσει την παγκόσμια ανισότητα επειδή το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης, είναι πιθανό να επιβαρύνει τις φτωχότερες χώρες που βρίσκονται σε θερμότερες περιοχές όπως η Ινδία και η Αφρική, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε αύξηση των θερμοκρασιών.