Επίθεση Τούσκ κατά Τουρκίας για Αιγαίο, στρατιωτικούς και ΑΟΖ Κύπρου

51

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και συγκεκριμένων κρατών – μελών της για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, λέγοντας ότι η κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία προκαλεί δυσαρέσκεια την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και στο δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους τους πόρους της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη,

«Από το 2015, μετά την πρώτη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα και σήμερα συμφωνήσαμε να επαναφέρουμε τους διαύλους επικοινωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας σε νέα επίπεδα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με τον Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία παραμένουν σταθεροί σύμμαχοι στο προσφυγικό, καθώς η χώρα φιλοξενεί 3,5 εκ πρόσφυγες από την Συρία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει την βοήθειά της και υπάρχει η δέσμευση να συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας».

Ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρθηκε στα ζητήματα της απειλής του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Τουρκία καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (όργανο το οποίο δεν έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση)

«Υπάρχει πρόοδος σε πολλά ζητήματα αλλά και πολλές ανησυχίες για την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και την κράτηση Ευρωπαίων πολιτών. Στεκόμαστε μαζί με την Κύπρο και θεωρούμε ότι είναι πλήρες δικαίωμα της να εκεμταλέυεται τους πόρους της στην οικονομική της ζώνη».

Τι είπε ο Γιούνκερ στον Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα, ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να "επανεξετάσει" το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών .

Ερντογάν: Δώστε μας τα χρήματα για τους πρόσφυγες

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα ακανθώδη ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές ζητώντας από την Ένωση την εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει η Συμφωνία για το προσφυγικό καθώς και την απελευθέρωση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

«Μετά από τόσες δεκαετίες είμαστε ακόμα υποψήφια χώρα θα θέλαμε πιο γρήγορες εξελίξεις στις συναντήσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα συζητήσαμε τα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επέκταση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ αναφορικά με την Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι παρέδωσε επίσημο έγγραφο με τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει λεπτομερώς.