Έρευνα: Ακόμη και μία φέτα μπέικον την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

776
συσχέτισαν το μπέικον με τον καρκίνο

Ακόμη και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, όπως μία λεπτή φέτα μπέικον, είναι ικανές να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, όταν καταναλώνονται καθημερινά.

Η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την χρηματοδότηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Cancer Research UK έρχεται να ενισχύσει κάποια επιστημονικά συμπεράσματα, όπως εκείνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι βλαβερή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα UK Biobank. Στο διάστημα της έρευνάς τους, που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, διαπίστωσαν ότι 2.609 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά τρεις φέτες μπέικον, αντί μόνο μίας, αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 20% να εμφανίσει καρκίνο του εντέρου.

Για κάθε 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα και κατανάλωναν καθημερινά 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου, ενώ για όσους κατανάλωναν 76 γραμμάρια καθημερινά, ο αριθμός των διαγνωσθέντων με καρκίνο του εντέρου ήταν 48.

Η ΜΚΟ Cancer Research UK υποστηρίζει ότι 5.400 από τα 41.804 κρούσματα καρκίνων του εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Ενδεικτικό είναι ότι το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας συμβουλεύει όσους καταναλώνουν πάνω από 90 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά να το περιορίσουν στα 70 γραμμάρια.

Η οδηγία του NHS αναφέρει ότι υπάρχουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος– για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεΐνες -που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους.

Το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, σαλάμι, λουκάνικα) είναι τροποποιημένο, προκειμένου είτε να παρατείνει τον χρόνο ζωής του είτε να ενισχύει τη γεύση του.

Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας είναι το κάπνισμα και η επεξεργασία με αλάτι, μπαχαρικά ή συντηρητικά. Θεωρείται ότι τα χημικά που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο μπάρμπεκιου, επίσης μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνα χημικά.