Έρευνα: Αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος για τις γυναίκες με διαβήτη κύησης

128
Εγκυμοσύνη: Το περπάτημα βοηθά στη σύλληψη

Οι γυναίκες που εκδηλώνουν διαβήτη κύησης αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τα χρόνια μετά τον τοκετό, συγκριτικά με όσες δεν εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο Diabetologia.

Μάλιστα, ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος παραμένει ακόμα και όταν οι γυναίκες με διαβήτη κύησης δεν εκδηλώνουν μετέπειτα διαβήτη τύπου 2, υπογραμμίζεται στη μελέτη που έκαναν οι Δρ. Caroline Kramer, Sara Campbell και Ravi Retnakaran, από το Νοσοκομείο «Όρος Σινά» και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά.

Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν επταπλάσιο δια βίου κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικές με εκείνες χωρίς ιστορικό διαβήτη κύησης.

Πρόσφατα, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όμως, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν αυτός ο αυξημένος εξαρτάται από την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2. Στην παρούσα καναδική μελέτη έγινε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να καθοριστεί ο συσχετισμός.

Οι ερευνητές εστίασαν σε μελέτες που βρήκαν στις βάσεις PubMed και EMBASE από το 1950 έως το 2018 και μετά από αυστηρή αξιολόγηση εστίασαν σε εννέα που όλες είχαν δημοσιευθεί τα τελευταία έξι χρόνια. Συνολικά αφορούσαν 5.390.591 γυναίκες και 101.424 καρδιαγγειακά επεισόδια.

Συγκριτικά με εκείνες που δεν εκδήλωσαν διαβήτη κύηση, εκείνες που νόσησαν είχαν διπλάσιο κίνδυνο μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 σε όλες τις μελέτες δεν επηρέαζε τον κίνδυνο.

Επιπλέον όταν οι επιστήμονες μελέτησαν τις γυναίκες που δεν εκδήλωσαν τελικά διαβήτη τύπου 2, ο διαβήτης κύησης εξακολουθούσε να σχετίζεται με 56% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και συγκεκριμένα με υπερδιπλάσιο κίνδυνο ειδικά την πρώτη δεκαετία μετά τον τοκετό.