Έρευνα για το ατύχημα με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού (Photos)

318
Έρευνα για τη ατύχημα με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Έρευνα έχουν ξεκινήσει οι Αρχές για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ναυτικό ατύχημα με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ», το οποίο «κόπηκε στα δύο» μετά από σύγκρουση με το φορτηγό-πλοίο «Maersk Launceston» στις 7:30 το πρωί.

Η επιχείρηση ρυμούλκησης του πολεμικού πλοίου στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας ολοκληρώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι.

Το ατύχημα σημειώθηκε στις 7:30 το πρωί της Τρίτης όταν το μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας Maersk «πέρασε απο πάνω» του.

Το «Καλλιστώ» έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.

Μάλιστα, έχει κοπεί ένα μεγάλο τμήμα της πρύμνης του ναρκοθηρευτικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πλοηγός που προβλέπεται να υπάρχει στα πλοία όταν αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά είχε αποβιβαστεί από το Maersk Launceston δύο ναυτικά μίλια πριν το σημείο της πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο που μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια είχε πάρει την ρότα του προς το separation traffic scheme, την ζώνη κυκλοφορίας των πλοίων όταν καταπλέουν και αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά.

«Ο πλοηγός συνήθως ανεβαίνει στο πλοίο σαν σύμβουλος του καπετάνιου διότι γνωρίζει τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τα βυθίσματα, τις προβλήτες και τους ανέμους στο εκάστοτε λιμάνι. Ο πλοηγός επιβιβάζεται κατά την αναχώρηση του πλοίου από την προβλήτα που είναι δεμένο και στη συγκεκριμένη περίπτωση από την προβλήτα του Ικονίου.

Ειναι παρών κατά τη διάρκεια των ελιγμών απόπλου, κατά τον διάπλου της Ψυτάλλειας και μολις περάσει το λιμάνι του Πειραιά αποβιβάζεται και μετά από μερικά ναυτικά μίλια ξεκινά το separation traffic scheme», αναφέρουν στο protothema.gr οι ίδιες πηγές.

Κύκλοι της ναυσιπλοΐας εξηγούσαν επίσης ότι αν κάποιο πλοίο πλησιάσει πολύ την πλώρη ενός πλοίου του μεγέθους του «Maersk Launceston» δεν υπάρχει οπτική επαφή μαζί του.

Νωρίτερα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα δύο μέλη του πληρώματος που τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Συνολικά το «Καλλιστώ» είχε 27 άτομα πλήρωμα.

Η ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρει: «Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 και περί ώρας 07:30 στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού σημειώθηκε πρόσκρουση εμπορικού πλοίου με το ΝΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Από το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του περιστατικού».

Αρχικώς στην περιοχή είχαν σπεύσει πλοία της ακτοπλοΐας τα οποία απομακρύνθηκαν από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό που έχουν αναλάβει την επιχείρηση.

Το πλοίο «Maersk Launceston» σημαίας Πορτογαλίας, βάσει της ιστοσελίδας marrinetraffic, είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά στις 7:11 με προορισμό το λιμάνι του Τσανάκαλε στην Τουρκία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συλληφθεί ο καπετάνιος του εμπορικού πλοίου.

ploio-main

rimoulkisi-kallisto1

rimoulkisi-kallisto2

rimoulkisi-kallisto3

Έρευνα για τη ατύχημα με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Έρευνα για τη ατύχημα με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) για το περιστατικό της σύγκρουσης πλοίων έξω από τον Πειραιά.

IMG-4692

IMG-4693

IMG-4694