Έρευνα: Η Αθήνα στις χειρότερες πόλεις για να οδηγείς

256

Η Αθήνα αναδεικνύεται σε μία από τις χειρότερες πόλεις για να οδηγεί κανείς, καταλαμβάνοντας την 90η θέση μεταξύ 100 πόλεων ανά τον κόσμο, σε έρευνα του βρετανικού ομίλου ανταλλακτικών Mister Auto.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται πόλεις όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο, η Μπογκοτά, το Μέξικο Σίτι,το Καράτσι, το Λάγος, η Καλκούτα, η Μουμπάι και το Ουλάν Μπατόρ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το Top 10 των πόλεων που προσφέρονται για καλύτερη οδήγηση είναι το Ντουμπάι, το Κάλγκαρι, η Οτάβα, η Βέρνη, το Ελ Πάσο, το Βανκούβερ, το Γκέτεμποργκ, το Ντίσελντορφ, το Ντόρτμουντ και η Βασιλεία.

Η ασφάλεια κάθε τοποθεσίας αναλύθηκε με βάση το ποσοστό θνησιμότητας από τροχαίο ατύχημα, καθώς και τη διεξαγωγή δημοσκόπησης, η οποία ήταν επικεντρωμένη στο βαθμό επιθετικότητας και της γενικής οδηγικής κουλτούρας των εποχούμενων.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η πλειονότητα των Ελλήνων προτιμά το ΙΧ, αφού αντιστοιχεί 0,77 αυτοκίνητο/κάτοικο.

Η μεγάλη πρόσβαση σε ΙΧ είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ένας από τους λόγους που το ποσοστό συμφόρησης στους δρόμους της Αθήνας είναι ένα από τα υψηλότερα (89,21 βαθμούς στα 100, καταλαμβάνοντας την 78η θέση σε σύνολο 100 πόλεων), γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στους οδηγούς.

Σχετικά με την ποιότητα των δρόμων, η Αθήνα πετυχαίνει τη 12η χειρότερη βαθμολογία, έναντι της Ελβετίας, τέσσερις πόλεις της οποίας καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις με το καλύτερο οδικό δίκτυο.

Επίσης, η Αθήνα τοποθετείται στην 3η χειρότερη θέση, μετά την Καλκούτα και το Μουμπάι, ως προς την ηλικία των οχημάτων (στα 15 έτη έναντι περίπου πέντε στο Ντουμπάι).

Ως προς το κόστος των καυσίμων, την 6η ακριβότερη βενζίνη έχει η χώρα μας, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1,79 ευρώ/ λίτρο (στοιχεία 12/8/2019), μετά το Τελ Αβίβ, την Ουτρέχτη, το Ρότερνταμ, το Άμστερνταμ και το Όσλο.

Αναφορικά τις θέσεις στάθμευσης, οι οδηγοί στην Αθήνα πληρώνουν κατά μέσο όρο 6,61 ευρώ για 2 ώρες, κόστος που την κατατάσσει στην 57η θέση στη σχετική λίστα του Mister Auto.