Έρευνα: Η διατροφή «ασπίδα» προστασίας από τη γρίπη

193
Η διατροφή «ασπίδα» προστασίας από τη γρίπη

Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών φαίνεται να θέτει το ανοσοποιητικό σύστημα σε αυξημένο επίπεδο ανταπόκρισης σε πειραματόζωα που είναι μολυνθεί από τον ιό της γρίπης.

Αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Immunity.

Συγκεκριμένα, η διατροφή με πολλές φυτικές ίνες αμβλύνει τις επιβλαβείς ανοσολογικές αντιδράσεις στους πνεύμονες, ενώ ενισχύει την ανοσία δια της ενεργοποίησης των Τ-κυττάρων.

Πίσω από τα πολλαπλά αυτά οφέλη βρίσκονται αλλαγές στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος που με τη σειρά τους οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής βραχείας αλυσίδας λιπαρών οξέων μέσω της μικροβιακής ζύμωσης των διατροφικών φυτικών ινών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία παρατήρησαν εν ολίγοις ότι τα ποντίκι ήταν προστατευμένα από τη λοίμωξη από γρίπη όταν έκαναν διατροφή ενισχυμένη είτε με αυξημένης ζύμωσης φυτικές ίνες, είτε με βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα.

Οι παρεμβάσεις αυτές συντέλεσαν τόσο σε καταστολή της έμφυτης ανοσολογικής αντίδρασης που συνήθως σχετίζεται με την ιστολογική βλάβη, αλλά επίσης ενίσχυσαν την προσαρμοσμένη ανοσολογική αντίδραση για την εξάλειψη των παθογόνων οργανισμών.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δυτική διατροφή που απαρτίζεται από πολλή ζάχαρη και λιπαρά, ενώ απουσιάζουν οι φυτικές ίνες, αυξάνει τη επιρρέπεια του οργανισμού σε φλεγμονώδη νοσήματα και μειώνει την προστασία από λοιμώξεις.

Οι Αυστραλοί ειδικοί θα συνεχίσουν τη μελέτη για να δουν πως οι διατροφικές αλλαγές επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα πως οι εντερικές αλλαγές επηρεάζουν παθήσεις των πνευμόνων.